6 tips tegen het post-vakantie-stress-syndroom

het post-vakantie-stress-syndroom

 

 Post-vakantie-stress-syndroom, wat is het ?

 Aan zee of in de stad staat de zomer synoniem voor ontspanning, goed humeur en vermaak. Na de zomer moeten we de verplichtingen, die we tijdelijk vergeten hadden, opnieuw trotseren. Dat kan aanleiding geven tot het post-vakantie-stress-syndroom.

 

Dit syndroom is een bepaalde vorm van stress die na plezierige perioden in ons leven optreedt, meestal na kleine of grote “ontsnappingen uit de realiteit”. Terug gaan naar het werk na de zomervakantie is voor vele mensen moeilijk. De veeleisende dagelijkse routine en de verantwoordelijkheden brengen angst teweeg die vaak melancholie veroorzaakt. In het extreme geval, ontlokt het syndroom zelf een depressie uit.

 

Symptomen van het post-vakantie-stress-syndroom

 

Het post-vakantie-stress-syndroom kan op verschillende manieren verschijnen en treedt meestal op na de eerste werkdagen. De persoon voelt een algemene zwakte vergezeld met een gevoel van leegte. Hij kan ook lijden aan slapeloosheid en aan slaperigheid gedurende de dag. Het post-vakantie-syndroom kan ook een slechte concentratie, lusteloosheid, verveling, zwakheid en nervositeit veroorzaken.

 

Bijgevolg worden de verschillende aspecten van iemands leven beïnvloed. Het is zeer waarschijnlijk dat de persoon niet in staat zal zijn om zijn tijd optimaal te organiseren en zijn verplichtingen zullen dus zich opstapelen. Bovendien kunnen de relaties met zijn omgeving gecompliceerd worden. De dichtstbijzijnde mensen op het werk of thuis kunnen de gevolgen daarvan ondergaan. Op het persoonlijke niveau weet men niet echt wat er gebeurt maar heeft men gewoon het gevoel dat er iets niet goed gaat.

 

Naast het temperament van elke persoon zijn er factoren die de verschijnselen van het post-vakantie-stress-syndroom beïnvloeden zoals :

 

  • Lange vakantie of vakantie gedurende welke de persoon niet genoeg geslapen heeft.
  • Aanpassingsproblemen op het werk die vóór de vakantie eerder bestonden.
  • Gebrek aan stimulansen en plezier op het werk.

het post-vakantie-stress-syndroom

Adviezen om de post-vakantie-stress-syndroom te verslaan

 

Om de terugkeer naar het werk te vergemakkelijken, is het belangrijk deze adviezen te volgen :

 

  • Voor u op vakantie gaat is het essentieel uw taken te plannen om zo in alle rust terug te keren.
  • Een opgeruimd bureau en een georganiseerde programma zullen de terugkeer naar het werk vergemakkelijken.
  • Tegen het einde van de vakantie, is het aanbevolen om uw dagelijkse routines (slaapuren, voeding, enz.) terug op te nemen zodat je lichaam zich weer aanpast.
  • De voortijdige terugkeer naar huis, één of twee dagen vóór terug aan het werk te gaan, biedt de mogelijkheid om oude gewoonten in een meer overzichtelijke manier te hervatten.
  • Met een goede communicatie en inzicht in het werk kunt u de zomervakantie in verschillende perioden indelen. Dit kan voordeliger zijn aangezien het moeilijker weer aan het werk te gaan na een zeer lange vakantieperiode omdat de persoon automatisch denkt dat er geen tijd meer is om te rusten.
  • Korte uitstapjes tijdens het jaar bieden de mogelijkheid om van het dagelijks leven te ontsnappen. Men moet dus begrijpen dat de zomervakantie niet de enigste bron van ontspanning en plezier is.

 

Voor verdere inlichtingen over het post-vakantie-stress-syndroom aarzel niet om naar doctoranytime.com te surfen om onze specialisten te raadplegen.

 

Dit artikel wordt geschreven onder begeleiding van Christina Vagena, psycholoog van doctoranytime Griekenland.