Bronchiolitis bij baby’s: 13 aanbevelingen voor uw zuigeling

Uw pasgeborene, minder dan 2 jaar oud, begint verkouden te zijn, hoest enorm veel, heeft moeite met ademenen en lijkt vermoeider te zijn? Dan gaat het misschien om bronchiolitis. Uitleg en focus op de juiste reacties om de genezing te vergemakkelijken.

De symptomen van bronchiolitis:

Over het algemeen is de winterperiode (midden oktober tot begin januari) de periode bij uistek voor het optreden van deze ziekte bij uw zuigeling. Bronchiolitis is te wijten aan een virus, het RSV “Respiratoir Syncytieel Virus” genaamd, dat de bronchiolen (de longblaasjes) infecteert. Hoewel vaak indrukwekkend voor de ouders, is dit virus grotendeels zonder gevaar voor het kind. De verkoudheid is een van de eerste symptomen, gevolgd door een droge of slijmhoest samen met een piepende ademhaling. U wacht best niet te lang om naar een specialist te gaan. Gewoonlijk duurt een bronchiolitis een tiental dagen.

Bronchiolitis: nodige reacties om te genezen en te voorkomen

1) Raadpleeg een huisarts of/en een kinderarts

Wanneer uw kind hieraan lijdt, moet u eerst een huisarts of een neonatale kinderarts raadplegen, hij/zij kan een preciezere diagnose stellen van uw kind. Hij/zij kan u ook doorverwijzen naar een respiratoire fysiotherapeut, die verlichting zal bieden voor de bronchiën van het kind.

2) Maak geregeld de neus schoon met een fysiologische zoutoplossing

Desobstrueer dagelijks de neus van het kind, zelfs meerdere keren per dag, zodat de ademhaling beter verloopt. Het volstaat om een fysiologische zoutoplossing te gebruiken die verstuift wordt in elk neusgat van uw kind.

3) Verlucht de kamer herhaaldelijk

De luchtverversing in de babykamer zal ervoor zorgen dat de aanwezige microben afgevoerd worden.

4) Oververhit de kamer niet

We raden aan om de kamer nooit tot meer dan 20°C op te warmen.

5) Geef de baby regelmatig te drinken

De hydratatie van de baby is uiterst belangrijk voor zijn genezing. Zo worden de microben sneller afgevoerd.

6) Was uw handen grondig, om besmetting te vermijden

We kunnen u ook warm aanbevelen om in de elleboog te hoesten in plaats van in de hand. De overbrenging van microben gebeurt voornamelijk via de handen, daarom is het beter om u deze gewoonte aan te leren, om zo te vermijden om de bronchiolitis over te brengen.

7) Hou zijn temperatuur en voeding in de gaten

U kan zijn temperatuur meten langs rectale weg, onder de oksel, langs de mond of langs het oor.

8) Dwing hem niet om zijn flesjes helemaal leeg te drinken

Het is normaal dat uw pasgeboren kind minder eet als hij ziek is. Dat is ook zo bij u. Maar geen paniek, u moet hem niet dwingen in dat geval.

9) Vermijd om hem te zoenen, zowel u als uw omgeving

Uw microben, evenals die van uw naasten, mogen niet in contact komen met het kind tijdens de bronchiolitis, om besmettingen en verslechteringen te vermijden.

10) Vermijd openbare plaatsen zo veel mogelijk

Neem uw kind niet mee naar winkelpromenades, op het openbaar vervoer en andere drukbezochte plaatsen maar hou het thuis, dat zal de risico’s op besmetting verkleinen.

11) Ban vaste tapijten, tapijt, zware stoffen uit

Deze materialen zitten vol mijten en dus vol microben waaraan u uw kind niet moet blootstellen.

12) Maak de voorwerpen die uw baby aanraakt vaak schoon

We hebben het hier in het bijzonder over de speelgoedjes die hij aanraakt, tafels en de grond.

13) Vermijd om te roken in de nabijheid van het kind

Passief roken kan de bronchiolitis van uw kind verergeren. Als de baby wordt blootgesteld aan rook, geraakt hij verzadigd met zuurstof. Deze praktijk moet dus vermeden worden.

bébé bronchiolite

Verwar bronchiolitis niet:

Bronchiolitis wordt vaak verward met nasofaryngitis of gastro-enteritis. Het is ook mogelijk om deze ziekte te verwarren met astma omdat de bronchiën op dezelfde wijze agressief aangetast worden en het bij het kind een tamelijk zware hoestbui veroorzaakt. Om uw baby verlichting te bieden, zal uw huisarts u aanraden om een respiratoire fysiotherapeut te raadplegen.

Kort gezegd, bronchiolitis is een ziekte die voorkomt als epidemie en het is belangrijk om ze te voorkomen door besmettingen via eenvoudige, dagelijkse daden te vermijden.

Opgesteld door Alicia P., lid van het doctoranytime.be team.