Site icon Doctoranytime Blog

Fysiotherapeuten in België

kinésithérapeute belgique

Als u rugpijn heeft, last heeft van stijfheid, blokkeringen, problemen met de bloedsomloop en de ademhaling of simpelweg een verstuiking, dan heeft u zeker nood aan een raadpleging bij een fysiotherapeut.

Deze discipline, in volle uitbreiding, wekt veel interesse op in het gezondheidsmilieu en past volledig in het traject van de patënt. Focus.

Wat doen fysiotherapeuten?

De fysiotherapeut of de “masseur-fysiotherapeut” concentreert zich op twee taken: voorkomen en behandelen. Op de definitie van genezing door beweging. De fysiotherapie wordt opgedeeld in twee praktijken: de passieve fysiotherapie en de actieve fysiotherapie.

De actieve fysiotherapie:

Enerzijds plaatst de fysiotherapie de patiënt in het middelpunt van diens genezing. Aan de hand van instructies, wordt de patiënt aangezet om verschillende manuele en/of spieroefeningen te doen om zijn pathologie te behandelen. Bij een revalidatie zal er gewerkt worden aan het evenwicht, de houding en de gewrichten. Talrijke methoden kunnen gebruikt worden om het genezingsproces te bevorderen zoals water, fitnesstoestellen, suspensies en andere apparatuur.

Passieve fysiotherapie:

Anderzijds bestaat passieve fysiotherapie uit het masseren en het uitrekken van de betrokken spieren. Ook de gewrichten worden behandeld door rek- en strekoefeningen. Ze verbetert de spankracht der spieren en de beweeglijkheid van gewrichten.

De specialisaties van fysiotherapie:

Het is een paramedische specialisatie die los gezien wordt van talrijke specialisaties: cardiologische, neurologische, kinder-, bekkenstreek- en perinatale, respiratoire fysiotherapie en in manuele behandeling.

Tot wie richt de fysiotherapie zich?

Op zich kan iedereen de therapie aangaan. De fysiotherapeut houdt zich niet enkel bezig met rugproblemen, maar met andere pathologieën zoals urologische of gynaecologische ziekten. Vandaag kent de fysiotherapie een duizelingwekkende expansie om verschillende redenen: de vergrijzing, het meer voorkomen van ziektes die verband houden met een gevorderde leeftijd, maar ook omdat de patiënt steeds vaker kiest voor manuele behandelingen bij de fysiotherapeut in plaats van medicijnen.

Hoeveel kost een afspraak bij de fysiotherapeut?

Fysiotherapeuten hebben een Riziv-nummer, u geniet dus van een terugbetaling door uw ziekenfonds. Bovendien past deze specialisatie rechtstreeks in het proces om ziekenhuizen te ontlasten. Zorgen bij de fysiotherapeut worden steeds vaker terugbetaald, en daarom zijn er minder zware verergeringen mee en dus worden ziekenhuisopnames vermeden. Verder onderscheidt men drie soorten fysiotherapeuten: de tot de conventie toegetreden beoefenaars, de niet tot de conventie toegetreden beoefenaars. De honoraria zijn afhankelijk van dat statuut.

Op doctoranytime.be kunt u op de beoefenaarsprofielen zien of ze tot de conventie zijn toegetreden of niet!

De toegetreden fysiotherapeut:

Wat toegtreden fysiotherapeuten betreft: hun honoraria moeten in overeenstemming zijn met de conventie Artsen-Ziekenfondsen waarbij ze horen. Zo zal de toegetreden fysiotherapeut een vast tarief hanteren van 22,26 euro per afspraak in de praktijk (officiële conventie 2016). Bovenop de tarieven is het ook wenselijk om de weergaveregels en de toegang tot informatie te respecteren.

Niet toegetreden fysiotherapeut:

Hieronder vallen alle fysiotherapeuten die niet zijn aangesloten bij een conventie over tarieven. U kunt dus bijkomende honoraria vragen of in net lagere tarieven hanteren dan het vaste tarief van de conventie.

 

Hoe vindt u een goede fysiotherapeut?

Op het eerste zicht zijn fysiotherapeuten moeilijk van elkaar te onderscheiden, en de perfecte fysiotherpeut definiëren is onmogelijk. Maar, het is mogelijk om enkele kwaliteiten aan te halen die patiënten waarderen.

De sociale kwaliteiten van de fysiotherapeut:

Ten eerste is het beheersingsniveau van menselijk contact van groot belang in dit beroep. Men ziet dat de fysiotherapeut interageert met de patiënt, maar ook met zijn team. Geduld is onontbeerlijk, aangezien de meeste patiënten op lange termijn behandeld worden. Ook een goede fysieke gezondheid is belangrijk voor de beofenaar, omdat hij moet werken met patiënten met beperkte mobiliteit, en ingewikkelde manuele behandelingen moet toepassen. Bovendien moet hij ook over empathie beschikken, zodat hij de pijn van zijn patiënten beter kan begrijpen, soms gaat het over slachtoffers die lijden aan “fantoom”-pijnen of “onverklaarbare” pijnen.

De technische kwaliteiten van de fysiotherapeut:

Anderzijds is het aangenaam om een fysiotherapeut te hebben die ook pedagogisch sterk staat. Zo kan de patiënt de oefeningen die hij thuis moet herhalen beter leren en ook beter begrijpen welke behandeling de fysiotherapeut voor hem uitstippelt. Tot slot speelt ook zijn efficiëntie een rol, dat wil zeggen, of hij een duidelijke diagnose kan stellen en binnen enkele minuten de symptomen kan herkennen.

Een fysiotherapeut vinden in heel België:

Dankzij doctoranytime.be, vindt u specialisten, hun expertise en hun beschikbaarheden online. Maak gratis een afspraak in 3 klikken.

Soorten fysiotherapeuten:

• cardiovasculaire fysiotherapeuten:

Om cardiovasculaire risico’s te verlagen, helpt de revalidatie door cardiovasculaire fysiotherapie om de capaciteiten van de patiënt te herstellen en om zijn fysieke toestand te bevorderen voor een betere reïntegratie.

• neurologische fysiotherapie:

Deze praktijk zorgt ervoor dat de gevolgen van hersenletsels beperkt worden door het oefenen van lichaamstechnieken.

• pediatrische fysiotherapie:

Dit domein buigt zich over problemen in verband met motorische capaciteiten van kinderen.

• fysiotherapie bij abdominopelvische en perinatale revalidatie:

Na een zwangerschap of aan het begin van de menopauze, daar wordt abdominopelvische en perinatale fysiotherapie toegepast.

• fysiotherapie met manuele behandeling:

Dit groepeert verschillende manuele technieken om spier- en gewrichtsziekten te behandelen.

• Vestibulaire fysiotherapie:

Deze specialisaite heeft tot doel om duizeligheid en evenwichtsstoornissen te behandelen.

• Orthopedische fysiotherapie:

Behandelingen voor pathologieën van botten en gewrichten vereisen de expertise van orthopedische fysiotherapeuten.

• Sportieve fysiotherapie:

Sporters hebben hogere eisen dan anderen. Blessures moeten verzorgd worden met veel precisie.

• Ongevallenfysiotherapie

Ongevallen die fysieke en psychische letsels veroorzaken komen zijn talrijk en de behandeling door fysiotherapie concentreert zich op het gehele bewegingsapparaat. 

Artikel opgesteld door Alicia. P, lid van het doctoranytime.be team.

Exit mobile version