Gezond lunchen op het werk: zo doe je dat!

gezond lunchen op het werk

Met de maand september is voor veel gezinnen ook de structuur terug begonnen. ’s Ochtends iedereen uit bed halen en aangekleed krijgen, boterhammendozen vullen en op tijd op school en op het werk staan: vaak blijft er voor je eigen lunch niet veel tijd meer over. De stap naar een ongezond broodje smos of frietjes van om de hoek, is dan al snel gezet. Wij geven je enkele tips om ook op het werk gezond te lunchen en je fitter en gezonder te voelen!

Vetten en suikers

Allereerst staan we even stil bij wat gezond is en wat niet. Om dat te weten, kijken we naar vetten, suikers en cholesterolwaarden. Want wist je dat cholesterol niet persé slecht is? Je lichaam maakt naast de ‘slechte’ soort, LDL, ook goede cholesterol aan, genaamd HDL cholesterol. HDL wordt door je lichaam gecreëerd om vetten en cholesterol door het lichaam te vervoeren en het teveel daarvan in de lever af te breken. Wanneer we streven naar een gezonde levensstijl, focussen we dus op het eten van meer onverzadigde vetten, te vinden in zalm, avocado en olijfolie en minder verzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld snoep, koeken en chips.

gezond lunchen op het werk

Groenten, groenten en nog eens groenten tijdens het lunchen

Na een hele voormiddag concentratie en efficiëntie, hebben je lichaam en hersenen opnieuw brandstof nodig. Die halen ze niet uit gefrituurd voedsel of gesuikerde frisdranken. Kies liever voor een frisse salade of een bruine boterham met margarine, avocado en tomaatjes. Ook soep is een ideale, verwarmende lunch. Geen inspiratie? Neem dan hier eens een kijkje. Wedden dat je je lunch meteen gaat herbekijken? Of zoals stand-up comedian Philippe Geubels onlangs nog liet opmerken op televisie: “Wat een rare ‘wet’ dat je maar één keer warm kan eten op een dag”. Door je standaard boterham met kaas te vervangen voor een salade, lekker soepje of groentecurry (allemaal eenvoudig mee te nemen in een plastic bakje!) eet je veel gevarieerder waardoor je lichaam veel meer verschillende vitamines en voedingstoffen binnenkrijgt.

Voorbereiding is alles

Wanneer je je voorneemt om ’s ochtends bij het ontbijt ook jouw lunch klaar te maken, kom je vaak bedrogen uit. Het is daarom een stuk beter om dat de avond van tevoren al te doen. Een salade kan je het beste bewaren door gebruik te maken van de laagjesmethode. Neem een glazen bokaal en start onderaan met de zwaarste dingen, zoals een dressing en de zwaarste ingrediënten (blokjes feta, tomaat, noten), en leg steeds lichtere zaken erop (paprika, komkommer) om af te sluiten met sla. Neem de bokaal zo mee naar het werk en rond de middag schudt je er eens goed mee zodat alle ingrediënten door elkaar geschud worden en bij het lunchen heb je een heerlijke, frisse salade. Een salade blijft op deze manier wel twee dagen goed, maak dus om de twee avonden een nieuwe versie voor twee dagen klaar. Varieer, zodat het altijd lekker blijft. Hier vindt je enkele voorbeelden.

Zoals bij alle goede gewoontes, kan het even duren vooraleer je ze onder de knie hebt. Dat geldt ook voor gezond lunchen op het werk. Af en toe eens zondigen hoort er natuurlijk bij, en dat mag ook, maar je lichaam zal je dankbaar zijn wanneer je zo vaak mogelijk zelf gezonde zaken klaarmaakt. Eet smakelijk!

 

Voor meer informatie omtrent dit onderwerp, kan je naar doctoranytime.be surfen en contact opnemen met 1 van onze specialisten.

Dit artikel werd geschreven door Eva Mengen.