Roodvonk

roodvonk

Informatie over roodvonk

Wat is roodvonk?

Roodvonk is een acute, besmettelijke infectie van de luchtwegen veroorzaakt door de beta-hemolytische streptokokken groep A. Het is hetzelfde virus dat tonsillitis veroorzaakt. Een antibiotica behandeling moet zo snel mogelijk worden voorgeschreven omdat bacteriën vermenigvuldigen en deze moeten worden gestopt. Zij produceren een toxische stof die circuleert in het bloed en veroorzaakt een ernstige infectie. De incubatietijd duurt tussen 1 en 7 dagen. De ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen 3-10 jaar oud.

Hoe roodvonk wordt overgedragen

Het wordt verspreid door ademhalingsdruppeltjes van een persoon die lijdt aan streptokokken tonsillitis of door een pathogeen in het lichaam na een operatie of trauma. De ziekte komt voor binnen 72 uur na de infectie en blijft besmettelijk tot de eerste 2-3 dagen van antibiotische behandeling zijn voltooid.

Oorzaken van roodvonk

Roodvonk komt meestal bij kinderen voor en wordt veroorzaakt door beta-hemolytische streptokokken. De ziekte leidt tot een levenslange immuniteit. Het wordt overgedragen door druppeltjes.

Symptomen van roodvonk

Roodvonk manifesteert als koorts, hoofdpijn, braken, misselijkheid, abdominale en spierpijn, pijn en zwakte. Als de patiënt lijdt aan een amandelontsteking zijn de amandelen rood en gezwollen en heeft deze persoon een zere keel. De tong is eerst wit en na een paar dagen roodkleuring. Gezwollen lymfeklieren worden ook waargenomen. Roodvonk uit zich door een rode uitslag die eerst op de hals en het gezicht te zien is en vervolgens verspreid naar rest van het lichaam. Het gebied rond de mond blijft wit. Na drie dagen beginnen er tekenen van herstel te verschijnen, terwijl rode uitslag begint te vervagen.

Diagnose van roodvonk

De diagnose wordt gesteld door een klinisch onderzoek door de bevoegde arts die een bloedonderzoek uitvoert met een keelstaafje. Door deze tests, kan de oorzaak van de ziekte worden gediagnosticeerd. De arts onderzoekt de medische geschiedenis en symptomen van de patiënt.

Behandeling van roodvonk

De behandeling bestaat uit de snelle toediening van antibiotica, penicilline of erythromycine, gedurende 10 dagen. Daarnaast is het raadzaam om de mond te spoelen met een antiseptische mondspoeling, drink veel vocht, onderhoud een goede handhygiëne en rust genoeg. Kinderen moeten niet naar school gaan tot de ziekte is genezen of tot ten minste 3 dagen na het innemen van antibiotica.

Complicaties van roodvonk

Als roodvonk niet is gediagnosticeerd en vroeg wordt behandeld, bestaat het risico van infectie van de lymfeklieren, middenoorontsteking, rhinosinusitis of meningitis, endocarditis, pneumonie, sinusitis, osteomyelitis, reumatische koorts en acute glomerulonefritis. Snelle toediening van antibiotica vermindert complicaties.

Preventie van roodvonk

De beste preventie omvat vroege medicatie, goede hygiëne en isolatie van de patiënt gedurende ten minste 3 dagen na het begin van de behandeling.

Welke specialiteit

De arts voor de behandeling van roodvonk is de kinderarts

Boek nu uw afspraak met een kinderarts