Site icon Doctoranytime Blog

Hoe kinderen beperkingen opleggen?

kinderen beperkingen opleggen

 

Ten eerste is het belangrijk uit te leggen wat de beperkingen zijn en waarom wij onze kinderen volgens bepaalde regels willen opvoeden.
Limieten zijn regels vaak bepaald door familie waarden. Het doel is om kinderen te leren wat goed en kwaad is. Het zijn dus sociale normen.
Beperkingen bieden kinderen bovendien een zekere bescherming en verzekeren hun veiligheid. Ze zijn niet onoverkomelijk en betekenen absoluut niet dat u de wensen van de kinderen negeert.
Kinderen hebben dus beperkingen nodig om een gevoel van veiligheid te creëren.

 

Hoe kunnen beperkingen kinderen helpen?

Beperkingen helpen kinderen zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen te ontwikkelen. Daarnaast  kunnen kinderen zich gemakkelijker aan verschillende omstandigheden aan passen, krijgen ze een gevoel van autonomie en vrijheid, en staan ze meer open voor verantwoordelijkheid en samenwerking ; essentiële elementen voor hun toekomstige leven.

Bestaan er ook te “strenge” beperkingen?

Te strenge beperkingen voorkomen dat het kind een interesse of passie kan ontwikkelen. Kinderen ontwikkelen hierdoor een laag zelfbeeld en vertonen ongehoorzaamheids- en passiviteitsgedrag.
Ze verhinderen het kind om onafhankelijk te worden, om vrienden te maken, om gemakkelijk in de maatschappij opgenomen te worden, om zelf liefde te geven, om braaf te zijn en om het zelfrespect te ontwikkelen. Wees daarom voorzichtig met het opleggen van zeer strikte regels.

Waarom leggen vele ouders geen beperkingen op?

 

Een van de redenen is de angst om als slechte ouder te worden gezien. Bovendien is een andere reden de vrees voor beperking van de vrijheid en de geest van het kind. Er zijn echter ook persoonlijke redenen zoals het gebrek aan controle, de jeugd van de ouders, enz.

Tenslotte hebben ouders vaak spijt omdat ze thuis afwezig zijn gedurende de dag vanwege hun werk en ze willen dus hun kinderen niet beperken gedurende de kleine periode wanneer ze samen zijn.

Wat is de beste situatie om beperkingen op te leggen?

 

Om beperkingen op te leggen is het noodzakelijk een stabiele en sterke relatie met uw kind te hebben. Deze relatie moet op liefde, zorg, begrip en vriendelijkheid gebaseerd zijn.

De beperkingen zijn in een rustige, heldere, stabiele en altijd coherente wijze vastgesteld. De ouders moeten hun regels altijd volgen, anders krijgt het kind tegenstrijdige en dubbelzinnige boodschappen.

Ten slotte moeten men met 2 factoren altijd rekening houden : de leeftijd van het kind en zijn personaliteitskenmerken.

 

Hoe kan ik beperkingen voor kinderen opleggen en ze ook altijd volgen?

Als u kind de regels niet volgt, probeer hem zijn foutief gedrag uit te leggen. Met andere woorden, spreek met uw kind, luister naar zijn behoeften en negeer nooit zijn gevoelens.

 

Daarnaast is het ook belangrijk het positief gedrag van het kind te belonen. Laat uw kind ook zelf keuzes maken, die niet zo belangrijk zijn zoals kiezen wat te dragen?
Toch is het belangrijk dat een kind leert om te vragen wat hij wilt zonder te roepen. Daarnaast is het ook aan te raden kinderen op voorhand waar te schuwen wanneer ze moeten stoppen met een bepaalde activiteit ( verwittig hen bijvoorbeeld dat er nog 10 minuten zijn voor dat u de televisie uitzet).

Tenslotte is het het belangrijkste dat u beseft dat uw acties uw kind vormen. Ze zijn de spiegel van de ouders en fungeren als hen.

 

Voor meer advies over de relatie met uw kinderen, boek een online afspraak met een gespecialiseerde psycholoog in België op doctoranytime.be.

Dit artikel is opgesteld onder de begeleiding van Ευαγγελία Χαβάκη, psycholoog van doctoranytime Griekenland.

 

Exit mobile version