Kantoorwerk: Gezondheidsrisico’s

kantoorwerk

kantoorwerk

Bent u jaloers op de mensen die in een kantoor werken? Lijkt het u gemakkelijker en meer ontspannen? In de realiteit brengt het kantoorwerk heel wat meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan men denkt.

Voor diegene die effectief in een kantoor werken, geen zorgen! U bent in goede handen! Doctoranytime heeft een hele hoop informatie en adviezen verzameld die u kunnen helpen voor een gezondere dagdagelijkse werkroutine.

Veneuze trombose van de onderste ledematen

Het dagelijkse sedentaire leven op het kantoor kan veneuze trombose van de onderste ledematen teweeg brengen. Met als gevolg langdurige periodes van immobiliteit en inertie elke dag. Deze aandoening kan zwelling, roodheid, lokale pijn, gezwollen aderen of zelfs longembolie veroorzaken. De symptomen van longembolie zijn pijn, snelle hartslag (tachycardie), snelle en oppervlakkige ademhaling (tachypneu) en problemen van pulmonale gasuitwisseling.

Advies: neem regelmatig 5 tot 10 minuten pauze om uw benen even te strekken, een korte wandeling te maken of het kantoor te verlaten voor wat frisse lucht.

Overwerk

Overwerk komt vaak voor bij mensen die op een kantoor werken. Ze onderschatten hun werk doordat ze zich vaak niet fysiek moe voelen. Dit komt mede omdat ze vaak uren doorwerken zonder onderbreking. Dit heeft als gevolg dat ze onvoldoende en ongezond eten. Zo creëren ze heel snel een slecht voedingspatroon.

Advies: Neem korte pauzes, hydrateer jezelf en probeer gezond te eten.

Werkgerelateerde astma

Vraagt u zich soms af of u een allergische reactie krijgt van uw werk? Misschien is uw baas het hier niet mee eens maar deze allergie bestaat wel degelijk.

Bij veel mensen treedt ‘intermitterend astma’ op tijdens de werkuren.

Wat is intermitterend astma?

We onderscheiden 2 soorten van intermitterend astma:

  • Directe astma: de symptomen, ademhalingsproblemen, kunnen zich binnen de 10 minuten voordoen en deze verdwijnen na ongeveer 2 uur.
  • Uitgestelde astma: hier verschijnen de ademhalingsproblemen pas na 24uur en verdwijnen na 4 tot 8uur.

Advies: als u symptomen van werkgerelateerde astma ervaart, is het ten zeerste aangeraden om een allergoloog of longarts te consulteren.

Slaperigheid

Slaperigheid treft veel mensen op het werk en het is vaak niet gelinkt aan slaapgebrek of aan verveling. Een te hoge temperatuur op kantoor – die niet gevoeld wordt door de werknemer – werkt slaperigheid in kaart en vermindert op die manier ook de productiviteit.

Tijdens te lange vergaderingen, met meerdere personen, komt slaperigheid nog intenser voor. Dit komt vooral voor wanneer de zaal niet verlucht kan worden en door het verhoogde koolstofdioxide niveau dat afkomstig is van de ademhaling van de werknemers.

Advies: er moet een gemiddelde temperatuur aangehouden worden op het kantoor wanneer de buitentemperatuur stijgt of het zonlicht toeneemt. Voorzie permanente ventilatie in belangrijke vergaderzalen zodat frisse lucht en zuurstof binnen kunnen.

Ziektekiemen op de werkplaats

De gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, eetzaal en de toiletten kunnen besmet zijn met ziektekiemen. Ze worden door verschillende mensen gebruikt en de hygiëneregels worden niet altijd door iedereen even goed nageleefd. Een veelvoorkomend virus dat in gemeenschappelijke ruimtes leeft is het norovirus. Het norovirus veroorzaakt braken en diarree en wordt doorgegeven via voedsel of lichamelijk contact.

Advies: de naleving van de hygiëneregels is essentieel om uw werkplaats proper te houden. De reiniging en ontsmetting van uw kantoor en de gemeenschappelijke ruimtes draagt bij tot de eliminatie van ziektekiemen en infectiehaarden.