“Liposculptuur/liposuctie, de nieuwe technieken”

Dokter Lania, opgeleid in het Verenigd Koninkrijk, verwelkomt ons in haar eigen kantoor waar ze aan haar internationaal cliënteel de nieuwste trends van behandelingen en esthetische operaties biedt. Vandaag spreekt ze met ons over liposuctie- en liposculptuurtechnieken.

 

Vertelt u eens over liposuctie. Wat is het? Hoe verloopt de procedure?

Liposuctie is een zeer populaire procedure die de eliminatie van overtollig vet als resultaat heeft. Liposuctie dankt zijn populariteit aan zijn betrouwbaarheid maar ook aan het snel herstellen na de procedure.

De operatie kan onder algemene of plaatselijke verdoving plaatsvinden, afhankelijk van het volume van vet dat wordt behandeld. Het gebied dat behandeld moet worden, wordt eerst geïnjecteerd met een vloeistof die bestaat uit een lokale verdoving en bepaalde enzymen, die de vetcellen helpen mobiliseren. Daarna worden deze cellen door middel van een canule opgezuigd.

 

Wie kan er van liposuctie profiteren? Wat zijn de gebieden die behandeld moeten worden?

Elke persoon die last heeft van gelokaliseerde vetten, resistent is aan diëten en sport, kan van een liposuctie profiteren. In dit geval, kunnen de beste resultaten met de minste complicaties worden gegarandeerd.

Gebieden die meestal behandeld worden zijn de buik, de armen, de heupen en de kin.

 

Wat kan men na een liposuctie verwachten? Hoe hoog is de postoperatieve pijn? Zijn er complicaties mogelijk?

Na de operatie treden er mogelijk oedemen (opzwelling) en kneuzingen op, die gedurende een week zullen aanhouden voordat ze verdwijnen. Deze zijn geen complicaties maar gevolgen van het karakter van deze operatie. De patiënt zal dan voor een paar weken een drukverband moeten dragen om de postoperatieve oedeem te beperken.

Het verliezen van bloed en het gevaar voor onregelmatigheden zijn laag.

De eerste resultaten zijn na 6 weken zichtbaar. De eindresultaten zijn er na 3 maanden.

 

En liposculptuur?

Soms wordt de contour van het lichaam niet alleen verfraaid door het opzuigen van overtollig vet maar ook door het vullen van holten en plooien in de huid. Het opgezogen vet kan in de zones van deficiëntie geïnjecteerd worden. De liposculptuur is dus een combinatie van de technieken van liposuctie en de verplaatsing van vet (lipofilling) om het figuur te verbeteren.

Wat zijn de nieuwe liposuctie technieken?

In de loop van de laatste jaren is liposuctie erg veranderd. Nu ligt het pijn niveau laag en is de kans op bloedverlies klein. De resultaten zijn ook veel preciezer.

De nieuwe methode van liposuctie is vibroliposuctie, een liposuctie met de hulp van trillingen en ultra-geluidsgolven. Deze techniek biedt het voordeel het vet te verdunnen, om het preciezer en gemakkelijker op te zuigen zonder schade aan de omliggende weefsels.

 

Een andere trend is de liposculptuur met hoge definitie (high definition liposculpture), wat erg populair is bij beroemdheden. Het gaat om een geavanceerde techniek van liposculptuur die het vet rond sommige spiergroepen verwijdert om hun zichtbaarheid te verbeteren en een sportief uiterlijk te creëren.

 

En de prijzen ?

De prijs van de procedure hangt af van de gebieden die behandeld moeten worden en schommelt tussen 1000 en 3000 Euro.