Pediatrische fysiotherapie: Top 5 tips om uw kind gerust te stellen

kinésithérapie pédiatrique

Fysiotherapie is niet enkel geschikt voor volwassenen maar ook voor verschillende soorten pijn en leed bij uw kind. Deze specialisatie is bekend onder de naam pediatrische fysiotherapie.

Het kind kan aan een neurologisch, orthopedisch, cardio-respiratoir en/of metabolisch probleem lijden. Dus als uw kind slaap- of ademhalingsstoornissen vertoont of psychomotorische beperkingen heeft, kan u zich richten tot een fysiotherapeut.

Fysiotherapie: voor welke doeleinden?

De fysiotherapeutische revalidatie stimuleert het kind door zijn psychomotorische functies op te wekken om zo diens ontwikkeling te ondersteunen. Hij krijgt hulp bij het verwerven van de verschillende stappen van de psychomotorische ontwikkeling.

De fysiotherapie wordt gekenmerkt door het gebruik van ludieke technieken, via een behandeling die vroegtijdig wordt gedaan om het kind zo vroeg mogelijk te begeleiden. Gedurende de gehele behandeling wordt er ook een dialoog gevoerd met de ouders en krijgen ze tips.

De fysiotherapeut werkt in lijn met de logopedist, de (neuro-) pediater, de (neuro-) psycholoog en eventueel de ergotherapeut in dat soort behandeling.

De pathologiën die behandeld worden door de pediatrische fysiotherapie:

Naargelang het domein waarin de pathologie past, stelt de fysiotherapeut een revalidatieplan op om het kind te stimuleren en naar de “goede weg” te leiden.

Het kind kan aan veelvoorkomende pathologiën lijden zoals een verstuiking, breuk, een torticollis, plagiocefalie (“schedelafplatting”) of anderen, maar ook neurologische pathologiën, al dan niet van cerebrale oorsprong, zoals hersenverlamming, een hersenletsel, een neuromusculaire aandoening (Duchenne spierdystrofie,…), een Spina Bifida, een paraplegie of tetraplegie van medullaire oorsprong.

Er bestaat evenwel een actiedomein van de pediatrische fysiotherapie dat iets minder bekend is, dat voortkomt uit stoornissen, die niet per sé definitief zijn, van de psychomotorische ontwikkeling zoals leerstoornissen, “dys” stoornissen, hyperactiviteitproblemen of grafomotorische problemen (schrift).

Top 5 tips voor de fysiotherapiesessie van uw kind:

De eerste fysiotherapiebehandeling kan uw kind werkelijk stress bezorgen.

Het kind komt niet enkel terecht bij een persoon die hij niet kent, maar het gaat ook enkele verrichtingen moeten doen onder de ogen van de therapeut en zijn ouders die het kind, volgens hem/haar, zouden kunnen beoordelen. Het is dus erg belangrijk om er alles aan te doen zodat hij/zij zich zelfzeker voelt, zowel tegenover de therapeut als tegenover de ouders, zodat het kind met een rustige geest en enthousiasme naar de behandelingen gaat.

Hier is dus een niet-exhaustieve lijst van tips die ervoor kunnen zorgen dat uw kind zich op zijn gemak voelt en zich zelfzeker voelt:

1- Neem voorwerpen mee waarvan het kind houdt en die het geruststellen: knuffels, boeken, enz. Uw kind zal zich zelfzekerder voelen en die voorwerpen kunnen gebruikt worden bij verschillende oefeningen;

2- Doe hem/haar zachte kleren aan, die gemakkelijk aan en uit te doen zijn, waarin het kind zich goed voelt;

3- Neem iets mee om hem/haar te verschonen indien nodig. De fysiotherapiebehandeling kan langer dan een half uur duren (in functie van de pathologie). Als dat het geval is, moet u het nodige voorzien hebben zodat uw baby of kind droog kan zijn en zich de hele tijd op zijn gemak kan voelen.

4- Praat zonder voorbehoud met de fysiotherapeut. De mama’s en papa’s vrezen namelijk dat hun kind zal lijden onder de behandeling van de fysiotherapeut, en daarom is het erg belangrijk dat er communicatie is tussen u en uw beoefenaar.

5- Prijs uw kind voor en na de behandeling om het te tonen dat u trots bent, onafhankelijk de leeftijd en de prestaties, zodat hij/zij een positieve atmosfeer rondom zich voelt.

Als uw kind nog een zuigeling is, is het belangrijk om hem/haar gerust te stellen en uzelf ook gerust te stellen. De fysiotherapeut is een erkend beoefenaar die zijn expertise inzet voor het welzijn van het kind of de baby.

Kleine bonus: Geef uw baby een massage

Enerzijds wordt de “plezier” massage toegepast bij de baby of het oudere kind om te ontspannen, hem/haar gerust te stellen na een letsel of eenvoudigweg om een speciaal moment te creëren met de ouders.

Het bevordert het contact tussen u en uw kind maar ook het bewustzijn over het eigen lichaam. Anderzijds wordt de « zorg » massage gebruikt om de pijn van de baby te verlichten, zoals kolieken (darm- of buikkrampen) of tandpijn. Hier volgt een voorbeeld van een massage die u kan uitvoeren bij uw kind, of het nu een zuigeling is of ouder.

1. – Maak lichte cirkels met de palm van de hand bovenop het hoofd van uw baby.
2. –  Breng olie aan op de voeten en benen en masseer die zachtjes in op cirkelvormige wijze.
3. – Maak kleine cirkels op de voetzoelen, spreid de tenen uit.
4. – Doe alsof uw handen armbanden zijn die u aandoet rond de enkels (benen) van uw baby waarna u zachtjes omhoog gaat richting de bovenbenen.
5. – Plaats uw handpalm op de thorax van uw kind (of de rug als u uw kind op de buik legt, erop lettend dat het hoofd opzij gedraaid is) en maak zacht een “8”.
6. – Beëindig de massage op de armen van uw kind, waarbij u dezelfde armbandtechniek gebruikt als in punt 4, door van de pols naar de schouders te gaan.

Mede opgesteld door V. Grellet, fysiotherapeut bij doctoranytime en Alicia P, blogverantwoordelijke van het doctoranytime.be team.

grellet

 

Om uw dichtsbijzijnde pediatrische fysiotherapeut te vinden:

fysiotherapeut