Roken bij suikerziekte: 9 redenen om te stoppen

Roken en diabetes

Roken en diabetes vormen geen goede combinatie. Roken is een wijdverbreide praktijk in de moderne maatschappij, maar als deze gewoonte samengaat met bepaalde ziekten, zoals diabetes, kan er onherstelbare en extreem ernstige schade worden toegebracht aan het lichaam.

Daarom is het belangrijk om de risico’s en de gevolgen van roken bij diabetes te kennen. Over het algemeen zijn de schadelijke effecten van zowel actief als passief roken al bekend, maar roken in combinatie met diabetes kan soms onbekende risico’s met zich meebrengen. Wetenschappelijke studies over roken in combinatie met diabetes tonen aan:

1- Actief en passief roken verhoogt de risico’s van diabetes.

2- Als iemand aan diabetes lijdt, heeft roken een negatief effect op zijn algemene toestand.

3- Roken verhoogt het glucoseniveau en het niveau van geglycosileerde hemoglobine HbA1c. Nicotine en andere chemische bestanddelen van de sigaretten verlagen de insulineafscheiding van de alvleesklier of bemoeilijken diens werking.

4- Roken veroorzaakt complicaties die verband houden met diabetes mellitus.

5- Deze schadelijke gewoonte verergert hart- en vaatziekten zoals: angina pectoris, beroerten, aneurysma. Om preciezer te zijn: cijfers hebben aangetoond dat rokende mannen met diabetes 2 tot 3 keer meer hart-en vaatziekten vertonen. Wat rokende vrouwen met diabetes betreft, zij worden 3 tot 5 keer vaker getroffen dan niet-rokende vrouwen.

6- Bovendien kan roken bij diabetes een trombose veroorzaken, en ook een hogere bloeddruk, een diabetische nieraandoening of retinonpathie (oogziekte). Roken veroorzaakt mogelijk een afname van cholesterol en zo vergroot de kans op atherosclerose en arteriestenose.

7- Rokende mannen die aan diabetes lijden hebben meer problemen op seksueel vlak, zoals erectiestoornissen. Men heeft aangetoond dat die problemen meer uitgesproken voorkomen dan bij niet-rokende diabetici.

8- Andere complicaties (die verergerd worden) door het roken zijn: voortijdige veroudering, long-/ mond-/ tong-/ pancreas- of keelkanker, chronisch obstructieve longziekte.

9- Het spreekt voor zich dat roken schadelijk is voor uw gezondheid, maar ook voor die van uw kinderen en van uw gezin. Het voorkomen van de schadelijke complicaties en effecten is erg belangrijk om die in te perken.

Al deze punten pleiten nadrukkelijk om te stoppen met roken bij diabetes. Negeer de bestaande gevaren niet.

Om een afspraak te maken bij de huisart/longarts/diëtist:


dietistpneumologen