Site icon Doctoranytime Blog

Tussendoortjes voor kinderen : wat is echt en wat niet?

collation pour enfants

Een vraag die veel ouders zichzelf stellen : welke gezond tussendoortjes moet ik in de rugzak van mijn kind steken? Uiteraard bieden supermarkten een breed gamma van producten, maar zijn ze gezond en voedzaam? En vooral, bieden ze genoeg energie om aan de behoeften van kinderen te voldoen?

 

Waarom zou ik een gezond tussendoortje aan mijn kind geven?

Tussendoortjes zijn lichte maaltijden, zoals snacks, tussen de hoofdmaaltijden. Deze snacks bieden de mogelijkheid om buiten de normale etensuren andere noodzakelijke voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het kind niet naar ongezondere snacks ( zoals koekjes, limonade, chips, chocoladerepen, …) grijpt voor het avondmaal.

 

Gezonde tussendoortjes voor school zijn daarnaast echt belangrijk om goede gewoontes ten opzichte van voeding te creëren en eventuele ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht te voorkomen. Een nutritionele opvoeding is uitermate belangrijk vanaf de geboorte van het kind omdat de perceptie van smaken en de voorkeuren van kinderen het gevolg zijn van slechte gewoonten die op jonge leeftijd aangeleerd werden. Het is belangrijk voor ouders te begrijpen hoe voeding verband houdt met de gezondheid van hun kinderen.

 

Een ander belangrijk punt is dat je niet alleen aandacht moet tonen voor de hoeveelheid calorieën, maar ook voor hun kwaliteit. Calorieën kunnen een hoge of een lage voedingswaarde bevatten, wat een totaal ander effect op het lichaam heeft.

Bijvoorbeeld : 100 calorieën uit koekjes hebben zeker niet dezelfde voedingswaarden als 100 calorieën uit amandelen. We moeten dus meer aandacht besteden aan de kwaliteit van de voeding en ingrediënten dan de calorieën.

Hier enkele voorbeelden van gezonde tussendoortjes voor kinderen, voorgesteld door Valentine Verdun, diëtiste-voedingsdeskundige van Doctoranytime België.

 

3 tips voor gezonde tussendoortjes voor uw kinderen

 

-Uur en voorkeur van tussendoortjes

Als uw kinderen het niet gewoon zijn gezonde tussendoortjes te eten, moet u hen leren om er tijd voor te maken. Het idee blijft om tussendoortjes in de dagelijkse voeding toe te voegen om geen honger te hebben tussen beide hoofdmaaltijden. Echter, als het kind een goed ontbijt eet, is het tussendoortje van 10 uur niet altijd noodzakelijk.

– Aantrekkelijke voeding creëert zin

Probeer om uw kinderen aantrekkelijke voeding te geven. Bijvoorbeeld, als uw kind geen appels wil eten, waarom het dan niet mooi in stukjes snijden of een fruitbrochette maken om het aantrekkelijker te maken?

-Tussendoortjes aangepast aan hun noden

Ieder kind heeft verschillende voedingsbehoeften volgens zijn leeftijd, zijn geslacht, zijn gewicht, zijn voedsel beperkingen, en vele andere factoren … Voor een beter voedingsevenwicht, is het ook heel belangrijk om tussen zuivel- , graanproducten en fruit af te wisselen. Dus, voor een ideaal tussendoortje, moet u niet aarzelen een diëtist te raadplegen die de behoeften of de gebreken van uw kind kan analyseren en gunstige menu’s bij zijn gezondheid kan bevelen.

 

Enkele voorbeelden van gezonde tussendoortjes

 Fruit basis

De meeste snacks zouden uit fruit moeten bestaan. Veel kinderen eten er niet genoeg van. Fruit vermindert het risico op hartziekten of hoge bloeddruk en bevat ook nutriënten, vitamines en vezels.

Appels, abrikozen, bananen, kersen, druiven, kiwi’s, sinaasappelen, mandarijnen, peren, perziken, ananas, meloen zijn verse fruitsoorten. Sommige daarvan kunnen ook bevroren worden.

Om te begrijpen wat uw kind liever heeft, kunt u gedroogde vruchten proberen of een fruit salade met fruitsoorten die hij zelf kan kiezen.

Een gesneden appel samen met noten boter en een laagje kaneel is veel lekkerder dan een simpele appel. Bovendien, zijn er verschillende noten boter soorten op de markt. We kunnen ze op de zelfde plaats als de pindakaas of in het rek van biologische producten vinden. Er is een hele reeks van noten boter : amandelboter, cashewnootboter en de populaire pindakaas. Kies boter soorten zonder toevoeging van suiker of olie.

Druiven zijn natuurlijk gezoet en vol met polyfenolen die gunstig zijn  voor de gezondheid (polyfenolen zijn stoffen die u tegen hartziekten beschermen). Dit tussendoortje is een uitstekende vervanger voor snoepjes.

Granen basis 

Ondanks het feit dat talloze kinderen genoeg producten op basis van granen eten, zijn het geraffineerde stoffen die rijk aan suiker en vet zijn. In de supermarkt, neem een paar minuten om de ingrediënten op de verpakkingen te bekijken en zoek naar tussendoortjes zonder suiker en vetten.

Industrieel of zelfgemaakt, muffins en graanrepen zijn praktisch en gemakkelijk te transporteren.

Zuivelproducten basis

Heel vaak denken we dat zuivelproducten enkel bronnen van verzadigde vetten bevatten. Echter, bevatten melkdrankjes en yoghurts er weinig. Geef dus de voorkeur aan deze zuivelproducten. Ze brengen de nodige calcium voor sterke botten. Wissel elke dag de tussendoortjes af voor een goed voedingsevenwicht.

Kaas is lekker en voedzaam, maar bevat ook een hoog percentage vetten. Kaas in de voeding van de kinderen is de tweede bron van verzadigde vetten (die eventueel tot cardiovasculaire schade kunnen leiden). Het is aanbevolen om kaas altijd met groenten en fruit op te dienen.

Er zijn verschillende soorten yoghurts die bij het kind kunnen passen, bijvoorbeeld yoghurts die je kan drinken of in potten. In de supermarkt, koop liever degenen die geen toegevoegde suiker hebben.

 

Voor meerdere inlichtingen over de diëtetiek, raadpleeg een professional op www.doctoranytime.be

Artikel onder supervisie van Valentine Verdin, diëtiste/voedingsdeskundige van doctoranytime België.

 

 

 

Exit mobile version