Waarom een afspraak maken bij de psycholoog/ psychiater/ psychotherapeut aan het begin van dit jaar?

psychologie

Het begin van het jaar gaat samen met het nemen van goede voornemens die vaak korstondig zijn. We hopen allemaal dat onze problemen als door een wonder opgelost worden. De psycholoog/ psychiater/ psychotherapeut zal u een duwtje in de rug geven om uw leven in eigen handen te nemen.

De redenen om de psychiater, psycholoog of psychotherapeut te zien

Naar de psycholoog/psychiater/psychotherapeut gaan is ook een manier om voor uzelf te zorgen, om u niet te laten overrompelen door de dagelijkse wereld en misschien zelfs om nieuwe oplossingen te vinden waar u zelf niet aan gedacht zou hebben. Tijdens de sessies zal u een meer objectieve visie ontwikkelen van uw eigen functioneren. De psych zal samen met u de patronen bekijken die u ervan weerhouden om uw levensdoelen te bereiken. Hij zal u ook helpen om niet meer in de spiraal van ontmoediging terecht te komen. Hij begeleidt u op de weg die u wil nemen en zal u helpen om die meer begaanbaar en meer aangepast aan uw noden en wensen te maken. U zal ontvangen worden op een plek waar u kunt praten over uw verhaal, uw emoties en al uw belevingen, in het volste vertrouwen. Woorden hebben erg veel macht, onderschat ze niet. Wat u ook te zeggen heeft, de psych zal er zijn om naar u te luisteren.

Dan moet u nog weten tot wie u zich moet wenden: psychiater, psycholoog of psychotherapeut?

De psychiater heeft geneeskunde gestudeerd, hij is bevoegd om een medicijn voor te schrijven en hij wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Over het algemeen zijn zijn consultaties korter en meer gespreid in de tijd. De psycholoog heeft een master psychologie aan de universiteit gevolgd, hij is niet bevoegd om medicijnen voor te schrijven en wordt niet terugbetaald voor slechts enkele behandelingen. De psychotherapeut heeft eerst een diploma medische of paramedische wetenschappen behaald om daarna een aanvullende opleiding te volgen. Buiten hun opleiding, kunt u de psychs ook onderscheiden op vlak van behandeling. Er is de psychoanalyticus, die vooral werkt via uw persoonlijke verhaal en de symboliek van uw daden zoekt. Er is ook de gedragstherapeut, die uw probleem wil oplossen via praktische toepassingen. Voor hem komt elk gedrag voort uit een leerproces en schadelijk gedrag moet “afgeleerd” worden. En tot slot is er de systeemspecialist, die elke persoon beschouwd als een deel van een familie, professioneel,… geheel; hij oncentreert zich op de plaats die u inneemt in uw verschillende relationele systemen. Aarzel dus niet om uw psych te vragen naar zijn specificatie en zijn vroegere studies.

 

psychianalyste psychologue psychothérapeute

 

Een psycholoog/psychiater/psychotherapeut is bovenal een mens waarbij het kan gebeuren dat u er geen klik mee voelt. Als een expert niet bij u past, aarzel dan niet om hem dat te zeggen en er een andere te zoeken. Toch zou het interessant zijn om te begrijpen waarom deze persoon u tegenstaat en wat dat bij u opwekt. Als de oorzaak voortkomt uit uw geschiedenis, kan uw indruk een hefboom worden om mee te werken. Praat erover met uw beoefenaar en vertel hem vrijuit dat u wilt stoppen met langskomen.

Een psycholoog/psychiater/psychotherapeut zien mag u nooit schaden, het is een ervaring die de mogelijkheid biedt om u te verrijken voor de rest van uw leven.

Opgesteld door Laeticia Borremans, Assistant klinicsche psychologie bij doctoranytime:

Vind gratis een psy, eenvoudig en vlakbij:

psychiater

psycholoog

psychotherapeut

psychoanalyticus