Zikavirus: bedreiging voor de Olympische Spelen
Tijdens de Olympische Spelen heb je waarschijnlijk al horen spreken over het zikavirus. Omdat de organisatie het als een groot risico voor de openbare gezondheid zag, twijfelden ze om de Olypische spelen te laten doorgaan. Maar wat is zika en waarom klasseert de Wereldgezondheidsorganisatie het virus als “een risico voor de openbare gezondheid”?
Doctoranytime heeft alle belangrijke informatie verzamelt over het zikavirus, waaronder de belangrijkste symptomen van het virus en de reden waarom er (nog) geen behandeling voor is.
Waar komt Zika vandaan?
Het zikavirus is een infectie die lijkt op het Nijlvirus en wordt overgedragen door muggen. Het werd genoemd naar het Zikawoud in Oeganda, waar het ontdekt werd in 1947. In de jaren 1960-1970 vond de eerste zika-epidemie plaats. Het virus verdween tot in 2014. Het zikavirus verspreidt zich snel over Latijns-Amerika en in de Caraïben. Ongeveer 44 landen dreigen geraakt te worden door de epidemie.
Hoe wordt de ziekte verspreid?
Het virus wordt vooral verspreid door de beet van een besmette mug. Als je gebeten wordt, ben je besmet met het zikavirus. Bovendien kan een gezonde mug zelf besmet geraken door een besmette persoon te steken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verspreidt zika zich daarom zeer gemakkelijk en is het mogelijk dat het virus zich internationaal gaat verspreiden, voorbij Amerika en de Caraïben. Het zikavirus kan ook via seksuele weg overgedragen worden.
Wat zijn de symptomen van de ziekte?
De meerderheid van de besmette mensen ontwikkelen geen symptomen. Slechts 20% van de besmette mensen krijgen milde symptomen zoals koorts, huiduitslag, spier- of gewrichtspijn.
Hoewel de symptomen mild zijn, is het virus erg gevaarlijk omdat het in verband gebracht wordt met microcefalie bij pasgeborenen. Het verband tussen zika en microcefalie is nog niet officieel vastgesteld maar het lijkt er wel degelijk te zijn.
Microcefalie bij pasgeborenen zorgt voor een mentale, motorische, verbale of ontwikkelingsachterstand. In 2015 alleen al werden 3 500 gevallen van microcefalie vastgesteld in Latijns-Amerika en in de Caraïben. De WHO vreest dat dit aantal nog zal stijgen. De ernst van de ziekte en de stijging van het aantal meldingen hebben geleid tot heel wat discussies en onderzoek naar het verband tussen de meldingen en het virus.
Behandeling tegen het zikavirus
Op dit ogenblik bestaat er nog geen behandeling of vaccin tegen het zikavirus maar het onderzoek is reeds gestart. Het is vreemd dat er geen behandeling voor het virus bestaat maar experten hebben hier een verklaring voor: niemand had verwacht dat het zikavirus terug zou opduiken.
Wetenschappers menen dat het belangrijker is om een vaccin te ontdekken tegen het virus dan een behandeling. Het voorkomen van de ziekte zal een grotere impact hebben dan de behandeling ervan: de symptomen zijn immers mild en verdwijnen binnen een paar dagen.
Tot nu toe raden dokters rust en gezonde voeding aan als behandeling.
Hoe vermijden dat je het zikavirus oploopt?
Experten raden aan om infectie en verspreiding van het virus te voorkomen door afweermiddelen tegen muggen, een ventilator, klimaatregeling of andere traditionele beschermingsmiddelen te gebruiken. Als u reist naar een bestemming waar het virus actief is, kunt u best lange mouwen en broeken dragen om het risico op muggenbeten te verminderen.
Zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden moeten extra beschermingsmaatregelen nemen. Vrouwen die wensen zwanger te worden en in een gebied leven waar het zikavirus actief is, kunnen beter twee jaar wachten tot de epidemie voorbij is. Zwangere vrouwen kunnen beter niet reizen naar landen waar het zikavirus heerst. Dit advies wordt echter niet gegeven door het centrum voor ziektepreventie- en bestrijding in de Verenigde Staten.
Hoe dan ook je moet beschermende maatregelen nemen, vooral als je leeft of reist in een risicozone.