Depressie: Symptomen en behandeling

depressie

depressie

We kennen allemaal hoe het voelt om pijnlijke momenten door te brengen of om bepaalde problemen moeilijk te kunnen overwinnen. Iedereen kan zich eens verloren of ongelukkig voelen. Sommige van ons kunnen erdoor lijden en in een depressie vallen als dingen niet gaan zoals ze gepland waren. Negatieve ervaringen leiden vaak tot gevoelens van verdriet, schuld of frustratie. Deze emoties zijn normaal en kunnen op korte termijn overwonnen worden.

Wat zijn de symptomen van depressie?


Een persoon wordt als depressief geacht indien deze al enkele weken lijdt aan de symptomen zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Depressie verstoort het dagelijkse leven van een individu. Sommige symptomen zijn alarmerend zoals:

 • Pijn of triestheid 
 • Onverschillig zijn tegenover dagdagelijkse activiteiten
 • Schuldgevoelens krijgen zonder aanleiding
 • Kleinere of grotere eetlust dan vroeger
 • Meer of minder slaap
 • Concentratieprobleem of besluiteloosheid
 • Lager libido
 • Energieloos
 • Zelfmoordgedachten
 • Gevoelens van irritatie, angst, opwinding,…
 • Katatonie

Oorzaken van depressie

Studies tonen aan dat meerdere genen betrokken zijn bij een verhoogd risico op depressie. Vele ziekten zijn ook grotendeels verantwoordelijk  doordat ze het centrale zenuwstelsel dat de emoties reguleert, aantasten. Deze ziekten zijn sclerose, beroerte, klierkoorts en sommige vormen van kanker.

Bovendien verstoren belangrijke veranderingen of negatieve situaties het welzijn van een individu zoals verliezen van een job, echtscheiding,…

Duur van de depressie

Triestheid en frustratie zijn gevoelens die iedereen wel eens ervaart na een significante verandering en kunnen in duur en intensiteit variëren. De intensiteit en de duur van negatieve emoties zijn afhankelijk van de persoon, de ernst van de veranderingen en de ondersteuning die wordt aangeboden. De klinische vorm van depressie kan een paar weken, en soms zelf langer duren. Als u symptomen hebt zoals hierboven beschreven, is het noodzakelijk het advies te vragen van een geestelijke gezondheidsspecialist.

Hoe genezen we nu depressie?

De meeste mensen met depressie krijgen hulp om het te overwinnen en dit in therapeutische of medicamenteuze vorm. Depressie is gemakkelijk te behandelen tegenover andere mentale ziektes. Steun van familie, vrienden, zelfhulpgroepen zoals psychologen of psychotherapeuten spelen een belangrijke rol.

Als je iemand kent die in moeilijkheden zit, luister aandachtig naar ze en geef hen je steun. Soms reageren mensen die lijden aan depressie sterk op bepaalde uitspraken of gedane zaken. Geef ze de tijd en ruimte die ze nodig hebben en leg hen uit dat het belangrijk is om over hun gevoelens en gedachten te praten. Maak duidelijk dat je interesse hebt en vraag hen hoe je ze kunt helpen. Breng ze in contact met een geestelijke gezondheidsspecialist. In sommige gevallen helpt het als je meegaat naar een hulpgroep.