Syfilis

syfillis

Wat is Syfilis?

Syfilis is een chronische seksueel overdraagbare aandoening (soa) die alle organen van het menselijk lichaam treft en al zijn functies beïnvloedt. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum en kan voor een lange tijd in rusttoestand blijven. Het komt vaker voor bij mannen in de vruchtbare leeftijd.

Wat is de oorzaak van Syfilis?

De ziekte is overdraagbaar en wordt veroorzaakt door de Treponema pallidum (bacterie).  Het wordt overgedragen via seksueel contact (verworven) en van de moeder naar de foetus (aangeboren). De ziekte kent drie stadia. In het eerste verschijnen er kleine zweren ongeveer  2 weken na de besmetting.

Het is mogelijk dat de patiënt geen ander symptoom doorheeft. In het tweede stadium verschijnt bij de patiënt hoge koorts, zwelling van de lymfeklieren en de lever en jeuk bij de huidafwijkingen. De zwellingen komen voor op de voetzolen en handpalmen. Centraal op het lichaam verschijnt er erytheem uitslag en bij de slijmvliezen wratten (in de mond en bij de genitaliën).

Bij de hoofdhuid, baard en wimpers verschijnt er alopecia (kaalheid). Tenslotte kunnen de zweren op de lippen, tong, borst, vingers en darmen optreden. De latente vorm van de ziekte duurt langer dan 4 jaar. Het derde stadium van de ziekte brengt ernstige cardiovasculaire-  en zenuwstelsel problemen. De ziekte wordt via seksueel contact overgedragen (oraal, vaginaal, anaal, voorspel, zoenen). Het is mogelijk dat een persoon de ziekte overdraagt zonder enige huidafwijkingen, maar echter nooit is behandeld.

Symptomen van Syfilis

De symptomen zijn afhankelijk van het ziektestadium. Het is mogelijk dat de patiënt geen enkel symptoom vertoont. In de primaire ziekte verschijnen zweren en wondjes, evenals zwelling in de lymfklieren. Over het algemeen zijn ze pijnloos. In de secundaire wordt koorts, huiduitslag, pijn in gewrichten en spieren, malaise en verzadiging geobserveerd. Bovendien verschijnen er vlekken en moedervlek – achtige bultjes bij de genitaliën.

Diagnose van Syfilis

De diagnose van de ziekte wordt gesteld door middel van speciale bloedtesten (RPR, FTA- ABS).

Hoe wordt syfilis behandeld?

Syfilis wordt volledig genezen met behulp van antibiotica. Het is zeer belangrijk dat de diagnose op tijd wordt gesteld. De medicatie impliceert penicilline of doxycycline. De therapie moet worden gecontroleerd, omdat die vaak in eerste instantie allergische reacties veroorzaakt. De symptomen van zo’n reactie zijn onder andere misselijkheid, spierpijn, hoofdpijn, koorts en rillingen. Na 3, 6, 12 en 24 maanden, na de voltooiing van de therapie en de genezing, moet de patiënt her- gecontroleerd worden.

Complicaties van syfilis

Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld is het mogelijk dat  er cardiovasculaire aandoeningen, aneurysma en huidcomplicaties optreden. Hoewel syfilis te genezen is, kunnen de complicaties van de ziekte permanent zijn. Bovendien verminderen de wondjes de afweer van het lichaam tegen ernstige overdraagbare ziekten zoals aids.

Instructies voor syfilis

Het is belangrijk dat syfilis op tijd gediagnosticeerd en behandeld wordt. In dit geval is de genezing volledig en permanent. Als de ziekte oploopt tot het derde stadium, is de therapie niet effectief.

De juiste specialiteit

De juiste dokter voor syfilis is de Dermatoloog – Veneroloog

Maak een afspraak met een Dermatoloog – Veneroloog