Alles over de Sleeve gastrectomie

sleeve

De sleeve gastrectomie is een chirurgische techniek van restrictieve aard die ongeveer een tiental jaren geleden voor het eerst toegepast is. Deze techniek bestaat uit een gedeeltelijke gastrectomie door gekalibreerd nieten. Het afgesneden deel wordt weggenomen (2/3) en de overgebleven maag lijkt op een hemdsmouw (vandaar de benaming “sleeve” in het Engels) met een volume tussen 100 en 150 ml.

De positieve punten van de sleeve gastrectomie

De sleeve is een techniek op maat voor patiënten die grote hoeveelheden eten (volume eater). De maagverkleining beperkt de hoeveelheid opgenomen voedsel en wordt in verband gebracht met de verlaging van ghreline (het hongerhormoon). Ze heeft haar sporen verdiend bij gewichtsverlies (evenals de bypass) en bij het behandelen van comorbiditeiten zoals diabetes type 2. Er is geen deficiëntie. Maar er zijn nog andere voordelen bij gewichtsverlies: de verbetering van de gezondheidstoestand van de patiënt, de daling van het cholesterolgehalte in het bloed, het regulariseren van de bloeddruk, de normalisatie van de glykemie en de genezing van een slaapapneu, enz.

Tot welke specialisten kan u zich richten?

Deze operatie heeft op zichzelf de tussenkomst van niet minder dan 7 specialisten nodig: de bariatrische chirurg, de psycholoog, de diëtist, de gastro-enteroloog, de EDS, de cardioloog en de endocrinoloog.

Eerst en vooral de bariatrische chirurg. Hij is een echte specialist in deze materie en zal de chirurgische operatie uitvoeren. Ook de diëtist speelt hier een rol, hij zal uw voeding volgen en controleren. Zijn waarde moet u niet onderschatten, integendeel, hij zorgt dat de patiënt zijn voeding opnieuw in vraag kan stellen, om zo zijn eetlust na de ingreep te controleren. Wat de psycholoog betreft, hij is ook noodzakelijk voor de psychologische voorbereiding voor en na de operatie van de patiënt. Het gaat om een belangrijke operatie, waar goed over nagedacht moet worden.

De gesprekken met die specialisten moeten open zijn, om zo een geslaagde operatie te bekomen. De patiënt moet dus niet aarzelen om op elk moment hulp in te roepen, van informatie vragen tot post-operatoire opvolging.

De complicaties van de sleeve gastrectomie

Het risico op complicaties ligt tussen 2 en 5% afhankelijkj van het team. Het gaat voornamelijk om de maagfistel (lek door een gat in de maag), bloedingen en stenose. Patiënten lopen ook meer kans om een gastro-oesofageale reflux te krijgen zelfs als ze er vooraf geen hadden. Gewoonlijk kan dit onder controle gehouden worden door het nemen van protonpompremmers (omeprazol, pantoprazol…) en van hygiënisch-diëtistische maatregelen.

Het falen van de sleeve gastrectomie

Helaas stelt men opnieuw een gewichtstoename vast bij een niet te verwaarlozen percentage patiënten. Dat ligt meestal aan een verandering in het voedingspatroon: de “volume eater” is vervangen door de “sweet eater” en/of de “knabbelaar”. Dus, het eten van tussendoortjes, grote hoeveelheden, koolzuurhoudende dranken,… is te vermijden. De andere mogelijkheid houdt verband met de progressieve uitzetting van de maag (volumetoename) na verloop van tijd. Als u een sleeve willen laten zetten of u heeft dat al gedaan, weet dan dat het welslagen van deze operatie voornamelijk berust op uw mogelijkheid om uw voeding in goede banen te leiden.

… de oplossingen bestaan

Bij gewichtstoename na een sleeve gasrectomie heeft u altijd nood aan een intensivering van de diëtische opvolging. Vaak volstaat het om u opnieuw goede voedingsgewoonten eigen te maken om zo uw gewicht te stabiliseren. Een afspraak met uw chirurg zal er ook voor zorgen dat u de grootte van uw maag kan vaststellen, evenals de chirurgische opties indien nodig.

Conclusie

De sleeve gastrectomie is een efficiënte bariatrische ingreep van restrictieve aard om gewicht te verliezen en comorbiditeiten te behandelen (diabetes type 2). De keuze van de techniek hangt af van de voedingsgewoonte en de bijkomende onderzoeken. Met andere woorden, de sleeve gastrectomie, in combinatie met het aannemen van goede voedingsgewoonten, is een bepalende stap om gewicht te verliezen. Uw chirurg en uw diëtist zullen uw gidsen zijn om u te vergezellen in dit avontuur.

Opgesteld door dokter Julien Munck, bariatrisch chirurg bij doctoranytime.be:

chirurgien bariatrique

Vind een bariatrisch chirurg :

Spijsvertering chirurg