Echocardiografie

echocardiografie

Informatie over echocardiografie

Wat is echocardiografie?

Echocardiografie  (echo van het hart) is een beeldelijk, niet-operatief onderzoek van het hart. Kortom, door middel van geluidsgolven kunnen we in real time het hart en zijn macroscopische eigenschappen bekijken, zoals de afmetingen (anatomie) en de werking van hen (physiologie). Deze beelden kunnen ons helpen de oorzaak van de symptomen van een patiënt te onderzoeken, de reactie op de behandeling opvolgen of gebruikt worden om de beste behandelingsmethode te kiezen. Dit onderzoek wordt opgeslagen en kan als  benchmark worden gebruikt voor de patiënt in de loop van de  tijd.  Daarom is het belangrijk dat de beelden volledig en van goede kwaliteit zijn, als het gaat om het snel en zo nauwkeurig mogelijk te detecteren van een verandering/verslechtering.  Dat is enorm belangrijk voor het onderzoek naar valvulaire hartaandoeningen, maar geldt  in het algemeen voor alle hartaandoeningen die kunnen worden onderzocht.

Hoe wordt een echocardiografie uitgevoerd?

Echocardiografie wordt met behulp van een apparaatje (transducer) uitgevoerd dat in het begin als een zender van hoogfrequente geluidsgolven (ultrasounds) werkt en later als een ontvanger van de reflecties van deze golven uit verschillende lichaamsweefsels.

Dit apparaatje wordt op de borstwand geplaatst en verzendt de geluidsgolven via de intercostale ruimten naar de hartkamers en kleppen.

Veiligheid van een echocardiografie

Het medisch gebruik van ultrasounds is erg goed bestudeerd in de loop van de jaren en er is geen aanwijzing op  mogelijke bijwerkingen/complicaties voor de patiënt.  Het onderzoek heeft geen specifieke of absolute contra-indicatie, is goedkoop en over het algemeen goed te verdragen door de patiënten.

Duur en voorbereiding voor een echocardiografie

Er is geen speciale voorbereiding voor het onderzoek nodig. De duur is afhankelijk van de technische moeilijkheden en de zwaarte van het klinisch probleem , maar over het algemeen zal een typisch compleet hartecho-onderzoek ongeveer een half uur (moeten) duren.

De juiste specialisatie

De juiste arts voor folliculitis is de Cardioloog

Maak een afspraak met een Cardioloog