Miltruptuur

miltruptuur

Informatie over miltruptuur

Wat is miltruptuur?

Miltruptuur is een aandoening van de milt. De milt is het meest gevoelige orgaan van de buik met een dunne behuizing en is daarom ook zeer kwetsbaar voor ongelukken en zware stoten of klappen. De rol van dit orgaan is om het lichaam te beschermen tegen microben die proberen het lichaam binnen te dringen. De milt produceert lymfocyten, dwz witte bloedcellen die het lichaam beschermen tegen binnendringende ziektekiemen.

Wat is de oorzaak van een miltruptuur?

Het kan als gevolg van een ernstig ongeval of een plotselinge en harde klap/steek in de buik veroorzaakt worden.

Symptomen van een miltruptuur

Een miltruptuur kan zich met de volgende symptomen openbaren:

  • pijn in de buik
  • uitgestraalde pijn tot de schouder
  • bloedverlies
  • inwendige bloedingen

Behandeling van een miltruptuur

Voor de behandeling is een splenectomie nodig (spleen =milt), de operatieve verwijdering van de milt. Een miltruptuur veroorzaakt groot bloedverlies. De patiënt moet de splenectomie onmiddellijk ondergaan, zodat hij niet in levensgevaar komt.  Als er maar een deel van de milt wordt verwijderd, dan kan het zich zelf aanmaken. Als de milt in zijn geheel wordt verwijderd, dan neemt de lever zijn rol over.

Complicaties van een miltruptuur

Mensen die een miltruptuur zijn ondergaan en waarvan de milt is verwijderd hebben meer kans op heftige infecties  die hun leven in gevaar kunnen brengen. Gevaarlijke bacteriën voor hen zijn de pneumokok, meningokok en de Hib (Haemophilus influenzae).

Preventie voor patiënten met een miltruptuur

Patiënten die een splenectomie hebben ondergaan moeten levenslang speciale maatregelen nemen om zich te beschermen tegen infecties. Dit doen ze door preventieve inname van  antibiotica (penicilline) en regelmatige preventieve vaccinatie.

De  juiste specialisatie

De juiste arts voor een miltruptuur is een Algemeen Chirurg

Maak een afspraak met een Algemeen Chirurg