Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Informatie over Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Wat is Paranoïde persoonlijkheidsstoornis?

De paranoïde persoonlijkheidsstoornis is een psychologische aandoening waarbij de patiënt lijdt aan vervolgingswanen, jaloeziewanen en heftig wantrouwen. Meestal is het chronisch en komt het voor bij oudere mensen.

Wat is de oorzaak van Paranoïde persoonlijkheidsstoornis?

De paranoïde persoonlijkheidsstoornis lijkt geen organische aandoening  van het brein te zijn.  Echter komt het vaak voor bij families waarvan ook al een ander lid aan een psychologische aandoening lijdt, dus waarschijnlijk heeft de ziekte een erfelijk karakter.

Symptomen

Heftige woedeaanvallen die vaak tot geweld leiden,  grillig gedrag dat boosheid veroorzaakt bij anderen, onredelijke verwachtingen in verband met andere mensen gepaard met boosheid, haat en woede,  weigering om hun overdrijving te beseffen,  het onvermogen om te vergeven en te vergeten van ruzie, het onvermogen om rustig te blijven. Het kan gepaard gaan met symptomen van schizofrenie zoals hallucinaties en incoherentie.

Diagnose

De diagnose voor paranoïde persoonlijkheidsstoornis kan moeilijk worden gesteld, omdat  de patiënt  meestal  weigert om samen te werken met de arts, maar ook zijn eigen familieleden die hem een doktersbezoek aanraden,  behandelt  met wantrouwen.

Hoe wordt Paranoïde persoonlijkheidsstoornis behandeld?

Tot op heden is er geen permanente en zekere therapie tegen paranoïde persoonlijkheidsstoornis. De bestaande behandelingen richten zich op de sedatie van de gevoelens van de patiënt en proberen hem aan te leren om zijn emoties en uiteindelijk zijn woede beter te beheersen. Soms worden medicijnen toegediend met anxiolytische, kalmerende en anti-psychotische werking. De behandeling heeft de neiging om uitgesteld te worden, omdat de patiënten zelf weigeren te accepteren hun vermoedens te onderdrukken en wantrouwend zijn tegenover elke medische procedure.

De juiste specialisatie

De juiste dokter voor Paranoïde persoonlijkheidsstoornis is de Psychiater

Maak een afspraak met een Psychiater