Tuberculose

tuberculose

Informatie over tuberculose

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een ernstige bacteriële infectieziekte en zeer gevaarlijk voor de mens. Het is een luchtweginfectie die levensbedreigend kan zijn indien deze onbehandeld blijft.

Hoe wordt tuberculose overgedragen?

De laatste jaren wordt een stijging van het aantal tuberculose-gevallen vastgesteld. De verplaatsing van de bevolking is voornamelijk verantwoordelijk voor deze toename. Andere redenen zijn: AIDS, lage levensstandaard en resistentie tegen anti-tbc-medicijnen. (tbc=tuberculose)

Veruit de belangrijkste wijze van besmetting vindt plaats door het inademen van kleine, in de lucht zwevende tuberculosebacteriën bevattende druppeltjes die door longtuberculosepatiënten worden verspreid. De druppeltjes worden verspreid door het praten, hoesten en niezen.

Oorzaak

Over het algemeen wordt tuberculose veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis, ook wel kochbacil genoemd.

Symptomen van tuberculose

De meest voorkomende symptomen, waargenomen bij tuberculose zijn:

  • Aanhoudende hoest met of zonder slijm
  • Eenvoudige vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Lage koorts
  • Herhaaldelijke verkoudheid
  • Aanhoudende longontsteking
  • Sputum met bloed of bloedspuwing

Diagnostiek

Bij de diagnose van tuberculose helpt de huidtest genaamd  Mantoux. Bij een mantouxtest wordt een kleine hoeveelheid gezuiverde eiwitten van Mycobacterium tuberculosis, via een injectie met een dun naaldje, in de huid aan de binnenzijde van de onderarm gespoten. Afhankelijk van de huidreactie wordt de test positief of negatief beschouwd. Een positieve huidreactie houdt stijfheid en zwelling op de plaats van de injectie in.

In een positieve tuberculine-test is extra controle voor de diagnose van de ziekte opgelegd. De controle omvat een borstradiografie, een sputumonderzoek voor isolatie van het Mycobacterium, cultuur en testing van de gevoeligheid tegen TB medicijnen.

Maar er zijn ook fout-positieve of fout-negatieve uitkomsten van tuberculine-testen. Een fout-positieve reactie verwijst naar gevallen waar sprake is van een positieve reactie, maar dat de persoon die de test gedaan heeft niet aan tuberculose lijdt. Meestal gebeurt dit wanneer het lichaam geïnfecteerd is met een ander mycobacterium of gevaccineerd met het vaccin tegen tuberculose.

Bij fout-negatieve reacties is er een tuberculeuze infectie of ziekte, maar de reactie is negatief. Dit kan gebeuren indien de patiënt: een infectie met tuberculose of verzwakking van het immuunsysteem (AIDS, metastasen) heeft of een infectie door virussen zoals mazelen, rubella, bof, infectieuze mononucleosis, griep of collageen ziekten, of door technische redenen met name een slechte injectietechniek, slecht tuberculine onderhoud, verkeerd lezen en opnemen.

Behandeling van tuberculose

Tegenwoordig is tuberculose te behandelen, mits de diagnose op tijd wordt gesteld.  De behandeling duurt lang (6 maanden en meer) en is gebaseerd op medicatie. De therapie moet voltooid zijn om goede resultaten te bekrijgen.

Toegediende anti-tuberculose geneesmiddelen zijn isoniazide, rifampicine, pyrazinamide en ethambutol. Deze worden  eenmaal per dag gedurende 2 maanden samen ingenomen. Vervolgens gedurende nog eens 4 maanden wordt er alleen isoniazid en rifampicine toegediend. Dit is het meest voorkomende behandelingsschema.

Deze geneesmiddelen kunnen worden vervangen door andere indien er ernstige bijwerkingen optreden of bij resistentie van mycobacteriën.

Milde bijwerkingen zijn anorexia, misselijkheid, gewrichtspijn, oranje kleur in de afscheidingen.

Ernstige bijwerkingen zijn geelzucht, braken en stoornissen in het gezichtsvermogen.

Klinische, oftalmologische en biochemische tests (bloedtesten) zijn om de 4-6 weken nodig.

Complicaties van tuberculose

Als tuberculose niet vroeg wordt gediagnosticeerd en er geen behandeling  wordt gevolgd, bestaat het gevaar van permanente longschade. Bovendien, wanneer de ziekte niet wordt behandeld bestaat de kans van verspreiding naar andere delen van het lichaam waardoor andere complicaties kunnen optreden.

Preventie van tuberculose

Tegenwoordig is tuberculose een ziekte die we aanvankelijk kunnen voorkomen door het geven van het vaccin aan kinderen en door vroegtijdige diagnose en behandeling om verdere verspreiding van de ziekte in de gezonde populatie te voorkomen.

Als iemand in nauw contact met een besmet persoon is geweest, moet hij de Mantoux-test doen, samen met een röntgenfoto van de borstkast en een sputum kweek-onderzoek. Hij moet isoniazide nemen gedurende 6-9 maanden en om de twee maanden opnieuw gecontroleerd worden.

De juiste specialiteit

De juiste arts voor tuberculose is de longarts
Maak een afspraak met een longarts