Navelbreuk

navelbreuk

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk of hernia umbilicalis is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Deze uitstulping bevindt zich in de navel. Het komt meestal verworven voor,  maar het is ook mogelijk dat een navelbreuk aangeboren is.  Indien de aangeboren breuk niet gesloten is na vier jaar,  kan er soms een operatie nodig zijn.

Bij volwassenen komen navelbreuken voor door verzakking van de buikwand of door  verhoging van de druk in de buikholte rond de navel. Oorzaken van verhoogde druk in de buikholte zijn o.a. zwangerschap, vetzucht of veel zwaar tillen.

Symptomen van een navelbreuk

De symptomen van een navelbreuk zijn de volgende:

  • buikpijn
  • zwaar gevoel
  • ongemak
  • zeurend of branderig gevoel
  • zichtbare zwelling van het gebied

U moet extra voorzichtig zijn als de pijn ernstig is en de buik rood is omdat het een beklemming kan inhouden, die onmiddellijk geopereerd moet worden.

Behandeling

De behandeling van een navelbreuk kan met een laparoscopische of klassieke operatie worden uitgevoerd,  afhankelijk van de grootte van de aandoening, de overige gezondheid van de patiënt en de chirurgische achtergrond van de patiënt.  Voor de ingreep is een volledige narcose nodig, met  uitzondering voor hele kleine breuken.  De hospitalisatie duurt meestal niet langer dan een dag.  Na afloop zal het operatiegebied pijnlijk zijn, omdat het de buikspieren betreft. Pijnstillers en niet zwaar tillen bevorderen een spoedig herstel.

De juiste specialisatie

De juiste specialisatie voor een navelbreuk is de Algemeen Chirurg

Maak een afspraak met een Algemeen Chirurg