Salpingitis

salpingitis

Wat is salpingitis?

Salpingitis staat voor ontsteking van de eileiders. Het kan acuut of chronisch zijn. Op lange termijn kan salpingitis leiden tot onvruchtbaarheid. Het heeft de neiging om vooral voor te komen bij jonge vrouwen met een actief seksleven. 1-2% van de vrouwen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, met een vrij seksleven toont acute salpingitis aan.

Wat is de oorzaak van salpingitis?

In de meeste gevallen ontstaat salpingitis door bacteriën die behoren tot de normale flora van de vagina en baarmoederhals. Vrouwen die vaak van seksuele partner veranderen en meisjes die op zeer jonge leeftijd seksueel actief zijn lopen een groter risico.  De aanwezigheid van seksueel overdraagbare aandoeningen, geen gebruik van condooms en het gebruik van een spiraal zijn de hoofdoorzaken van salpingitis.

Zeldzamer kan het een gevolg zijn van curettage, hysterosalpingografie (HSG) tijdens intra-uteriene inseminatie, wanneer er geen antisepsis-regels worden nageleefd en een vaginitis aanwezig is. Schuldige microben zijn de chlamydia, mycoplasma, gonococcus, Escherichia coli, de Ureaplasma en anderen. Naast de opgaande  primaire eileiderontstekingen kunnen secundaire ontstekingen worden veroorzaakt in aangrenzende organen zoals acute appendicitis (blindedarmontsteking) en peritonitis.

Symptomen van salpingitis

De ziekte kan asymptomatisch zijn. Meestal verschilt de aanwezigheid van symptomen van vrouw tot vrouw.  Pijn in de onderbuik, verhoogde vaginale afscheiding en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, koorts met koude rillingen kenmerken deze aandoening. Zelden treedt er pijn tijdens het urineren op.

Diagnose voor salpingitis

De diagnose wordt via een gynaecologisch onderzoek gesteld. Indien nodig wordt een bloedonderzoek, vaginaal en cervicaal vloeistofcultuur en onderbuik-echografie aanbevolen.  

Behandeling van salpingitis

Voor de therapie van salpingitis is parenterale toediening van antibiotica in het ziekenhuis aangeraden. Vervolgens, als de symptomen verdwijnen, nog twee weken thuis doorgaan met antibioticabehandeling  in samenhang met regelmatige ultrasone-controle in de kliniek. Het is aanbevolen dat de patiënt uitrust en er worden aanvullende pijnstillers toegediend. De seksuele partner van de patiënt moet ook een therapie volgen om de terugkeer van de ziekte te voorkomen en tijdens de gehele duur van de behandeling moet het seksueel contact vermeden worden.

Complicaties van salpingitis

Als salpingitis op tijd wordt vastgesteld en juist wordt behandeld zal de genezing compleet zijn zonder vruchtbaarheidsproblemen. Als de ontsteking niet terugloopt, kunnen afhankelijk van de ernst van de ziekte, de gevolgen zijn:  verklevingen rond de eierstokken en eileiders, intra tubaire verklevingen, pus-eileiders, hydrosalpinx, abcessen rond de eileiders of erger gegeneraliseerde peritonitis. Na acute salpingitis stijgt het percentage extra-uteriene zwangerschappen zes tot tien keer in vergelijking met gezonde vrouwen.

Preventie tegen salpingitis

Het condoomgebruik bij elk seksueel contact in zijn gehele duur, vooral bij jonge vrouwen die met vele partners in contact komen en het vermijden van vaginale spoelingen met antiseptica zijn aanbevolen.  Het is belangrijk dat de vrouw vaak door een gynaecoloog wordt ingelicht en gecontroleerd vanaf het begin van haar seksueel leven.

De juiste specialisatie

De juiste arts voor salpingitis is de Gynaecoloog – Verloskundige.

Maak een afspraak met een Gynaecoloog – Verloskundige.