Osteochondrose (osteochondritis)

osteochondrose (osteochondritis)

Informatie over osteochondrose / osteochondritis

Wat is osteochondrose / osteochondritis?

Osteochondrose is een groep van aandoeningen waarbij zich in het bot, veelal onder een laag kraakbeen, groeistoornissen voordoen. Het komt meestal voor op jonge leeftijden en in het bijzonder bij kinderen. Sommige vormen komen vaker voor bij jongens en sommige bij meisjes. De vormen van de ziekte zijn afhankelijk van de locatie van de haard. De meest voorkomende locaties zijn de ruggegraat (ziekte van Scheuermann), de heup (ziekte van Perthes), de enkel (ziekte van Sever),  het tarsaal naviculare (ziekte van Köhler) en het 2e metatarsale bot (ziekte van Freiberg). Speciale vorm is de osteochondritis dissecans die meestal bij de knie of de elleboog voorkomt.

Wat is de oorzaak van osteochondrose/osteochondrits?

De exacte oorzaak van osteochondrose is nog onbekend. Men denkt dat de aandoening te maken heeft met een probleem in de bloedvoorziening, dat meestal verschijnt als gevolg van  een ongeval.

Symptomen van osteochondrose/osteochondritis

De symptomen van osteochondrose zijn pijn in de aangetaste gewrichten, gevoeligheid en stijfheid bij bewegingen. In sommige gevallen bestaat er ook vervorming, zoals osteochondritis in de wervelkolom, waar kyphose (bochel) vaak wordt waargenomen. Bij osteochondritis in de knie zijn er moeilijkheden met het lopen (claudicatio).

Osteochondrose/osteochondritis diagnostiek

Diagnose van osteochondrose wordt gesteld met een gedetailleerd verslag van de patiëntgeschiedenis en het klinisch onderzoek van de orthopedist. Belangrijke rol voor de diagnosebevestiging spelen beeldvormende technieken zoals X-ray onderzoek en soms een magnetische resonantie imaging (MRI).

Behandeling van osteochondrose/osteochondritis

Meestal wordt osteochondrose behandeld met pijnstillers (paracetamool en/of niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen, bijvoorbeeld ibuprofen) en immobilisatie en/of lossen van het aangetaste gebied. Chirurgische behandeling geldt in ernstige gevallen waarin vervorming ontstaat of het aangetaste gewricht verstoord is en varieert afhankelijk van de locatie van de ziekte.

Complicaties door osteochondrose / osteochondritis

Omdat osteochondritis een zelfbeperkende en zelfgenezende ziekte is, zijn complicaties zeldzaam. Zelden, indien gelokaliseerd in de ruggengraat, kan er  kyphose veroorzaakt worden. In het geval van osteochondritis in de heupkop kan er gewrichtsschade veroorzaakt worden dat chirurgische behandeling vereist.

Preventie van osteochondrose / osteochondritis

Zoals bij veel ziektes is osteochondrose beter behandelbaar als de diagnose vroeg wordt gesteld.

De juiste specialisatie

De juiste specialist voor osteochondrose is de Orthopedisch Chirurg

Maak een afspraak met een  Orthopedisch Chirurg