Stomatitis

stomatitis

Informatie over Stomatitis

Wat is stomatitis?

Stomatitis is een ontsteking in de mondholte met  invloed op de lippen, tong, en binnenkant van de wangen. Klachten en symptomen die voorkomen zijn pijn, blaasjes en kloofjes. Mondslijmvliesontstekingen worden overeenkomstig met de microbe die het  veroorzaakt en de manier waarop het zich verspreidt geclassificeerd. Meestal gaat het om een ontsteking door schimmels. Ook kan stomatitis een virale oorsprong hebben zoals stomatitis herpetica, maar het kan ook een simpele aphthosa stomatitis (aften) zijn die niet besmettelijk is.

Wat zijn de oorzaken?

Schimmel stomatitis wordt veroorzaakt door de schimmel candida albicans en is besmettelijk. Wanneer er, bijvoorbeeld door antibiotica en inhalatiecorticosteroïden, overgroei van candida plaatsvindt, kunnen klachten ontstaan. Daarom is het belangrijk om de montholte goed te spoelen na het gebruik van inhalatiemedicijnen.

Stomatitis herpetica wordt veroorzaakt door het Herpes-simplexvirus (HSV) en is besmettelijk. Het kan zich ook naar andere lichaamsdelen verspreiden.  

Volwassenen die herpes hebben moeten niet in direct contact komen met kinderen, omdat het erg makkelijk is om het virus aan hun over te brengen. De oorzaak van aften is nog niet duidelijk en verschijnt bij de meerderheid van de kinderen. Er zijn wel een aantal predisponerende factoren, zoals angst, vermoeidheid en een tekort aan vitamine B12, foliumzuur of ijzer. Deze vorm van stomatitis is niet besmettelijk.

Symptomen

Stomatitis door schimmels vertoont zich met witte plekjes die samenkomen tot een witte laag op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Deze stomatitis is niet pijnlijk. Als de ziekte naar de geslachtsorganen wordt overgedragen dan ontstaat er jeuk en intense roodheid.

Stomatitis herpetica verschijnt met pijnlijke blaasjes rond en in de mond. Als deze kapot gaan dan ontstaan er wondjes op die locaties en  hoge koorts. Symptomen bij aften zijn: pijnlijke plekjes in de mond met een rode hof en een wittige of grijzige laag, koorts, speekselafscheiding en opgezette slijmvliezen. Het kind kan moeilijkheden hebben met slikken.

Diagnose

De diagnose van de ziekte wordt meestal vastgesteld door de tandarts of kinderarts, nadat het klinische beeld is onderzocht. Als de patiënt verder onderzoek nodig heeft wordt hij doorverwezen naar een speciale stomatoloog. Als de ziekte vaak terugkomt moet de algehele gezondheid en het bestaan van schimmels op andere plaatsen van het lichaam van de patiënt onderzocht worden.

Behandeling

De duur van de ziekte is verschillend en kan meer dan 2 weken zijn. De herpes vorm van de ziekte geneest meestal vanzelf. De stomatitis aphthosa kan niet met medicijnen worden behandeld en de stomatitis door schimmels wordt behandeld met medicijnen afhankelijk van de soort bacterie die de ziekte heeft veroorzaakt. Voor het verzachten van de pijn worden speciale gels voorgeschreven en kinderen krijgen vaak een speciale mondspoeling.

Bescherming

Bij stomatitis herpetica is het belangrijk dat het kind het virus niet met zijn handen overdraagt van de mond naar zijn ogen.

Borstvoedende vrouwen moeten hun tepels goed reinigen met warm water voordat ze de baby voeden en ook de fles moet grondig worden gesteriliseerd.

De juiste specialisatie

De juiste arts voor stomatitis is de Kinderarts en de Tandarts

Maak een afspraak met een Kinderarts

Maak een afspraak met een Tandarts