Krentenbaard

 

Krentenbaard

Informatie over de krentenbaard

Wat is de krentenbaard?

Krentenbaard, ook wel impetigo, of kinderzeer genoemd, is een huiduitslag die wordt veroorzaakt door bacteriën, en vaak  in het gezicht of de hals begint, maar overal op het lichaam kan optreden. Aanvankelijk ontstaan bultjes die snel veranderen in blaasjes, die kapot gaan en waaruit dan vocht vloeit dat tot honinggele doorzichtige korstjes stolt. De Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectieziekte die vaak voorkomt bij kinderen.

Verspreiding van de krentenbaard

Is zeer besmettelijk en verspreidt zich via rechtstreekse aanraking of via besmette handen of voorwerpen zoals handdoeken die door de patiënt zijn gebruikt.

Waardoor wordt de krentenbaard veroorzaakt?

De krentenbaard wordt veroorzaakt door sommige bacteriën, meestal streptokokken en/of stafylokokken, die in aanraking komen met  open huid of plekken met huidinfecties zoals eczeem.

Symptomen

De symptomen van de krentenbaard zijn de vorming van blaasjes, meestal rondom neus en mond en de irritatie van de huid in die omgeving. Soms kan er jeuk of pijn ontstaan en als het niet op tijd behandeld wordt, ten opzichte van zijn verspreiding, is het mogelijk dat het op meerdere  plekken van het gezicht en lichaam optreedt. De blaasjes gaan kapot en daaruit vloeit dan vocht dat tot honinggele doorzichtige korstjes stolt.

Diagnose

De diagnose van de krentenbaard wordt gesteld door een huisarts of dermatoloog via het ziektebeeld van de patiënt.

Hoe wordt de krentenbaard behandeld?

Behandeld door het lokaal aanbrengen van crème of zalf of orale antibiotica, afhankelijk per geval. De dokter kan de verwijdering van het vocht, 2-3 maal per dag aanraden, door het schoonmaken van de huid met water en zeep of warm zoutwater of een speciaal product. De aangedane plekken moeten schoon en droog gehouden worden. Bij ernstige jeuk mogen er zonder voorschrift antihistaminica gebruikt worden.

Voorkoming

Om de  krentenbaard te voorkomen is het belangrijk om open wonden en huidplekken schoon te houden met het gebruik van antisepticum, om de ingang van bacteriën te vermijden. Een goede hygiëne, het wassen van de handen en het exclusief gebruik van handdoeken en lakens zijn eveneens belangrijk.

De juiste specialist

De juiste arts voor de krentenbaard is de Dermatoloog – Veneroloog

Maak een afspraak met een Dermatoloog – Veneroloog