Last van eindejaarsdepressie?

depressie

depressie

Vele mensen ervaren tijdens de kerstperiode een gevoel van verdriet, pessimisme of ongeluk. Sommige hebben af te rekenen met geestelijke gezondheidsproblemen en kunnen dit heel moeilijk verwoorden. Geestelijke gezondheidsspecialisten hebben deze soort depressie geclassificeerd onder seizoensgebonden depressie en noemen het “feest van de depressie”, doordat deze vorm het meest voorkomt tijdens de kerstperiode. Al staat kerst voor vreugde, heel veel mensen kampen met immens verdriet tijdens deze periode.

De belangrijkste redenen waarom de kerstperiode deprimerend kan zijn is, het feit dat kerst een synoniem is voor vreugde en u zich  “gedwongen” voelt om gelukkig te zijn. De kerstperiode gaat gepaard met familiefeesten en velen moeten iemand missen door sterfte, ziekte of echtscheiding en kan dit vaak de trigger zijn voor een depressie. Volwassen voelen soms verdriet als gevolg van externe gebeurtenissen, terwijl de kinderen erg enthousiast zijn over het vieren Kerstmis en Nieuwjaar.

Wat kun je nu doen om je beter te voelen bij een depressie tijdens de kerstperiode? Eerst en vooral moet je je gevoel van “ongelukkig zijn” begrijpen. Een mogelijke oplossing is mensen ontmoeten of erover te spreken om je zo op andere gedachten te brengen. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen voor het volgende jaar. Als dit niet werkt, gelieve je te wenden tot een geestelijke gezondheidsspecialist.