Vaccinatie voor kinderen : handleiding van 0 tot 12 jaar

vaccinaties ziektes

 

Vaccinatie voor baby’s

 

Leeftijd  HEXYON Vaccin  SYNFLORIX Vaccin  ROTARIX of ROTATEQ

Vaccin

 RRO (M-M-R-VAXPRO)

Vaccin

 Neisvac-c

Vaccin

Op 2 maanden X X X
Op 3 maanden X X
Op 4 maanden X X (X)
Op 12 maanden X X
Op 15 maanden X X X

 

In het vervolg van dit artikel vindt u een korte uitleg van elke ziekte waartegen deze vaccins beschermen.

 

Hexyon vaccin

 

Dit vaccin beschermt tegen 6 verschillende ziekten :

  • Difterie : dit is een zware infectie (meestal in de keel) die de ademhaling moeilijk maakt.
  • Tetanus : dit is een ziekte die verlamming van de spieren veroorzaakt.
  • Kinkhoest : veroorzaakt hoestbuien die bijzonder ernstig zijn voor een kleine baby.
  • Haemophilus influenzae type b : dit is een microbe die een meningitis kan veroorzaken.
  • Poliomyelitis : dit is een ziekte die verlammingen veroorzaakt.

Opgelet, wanneer uw kind 18 maanden is, vergeet niet om de inentingskaart tegen polio door een arts aan te vullen. Deze moet vervolgens aan uw gemeente overgedragen worden.

  • Hepatitis B : dit is een ontsteking van de lever. De ziekte kan chronisch worden en kan naar een levercirrose en soms naar een leverkanker evolueren.

 

Wij herinneren u eraan dat het noodzakelijk is om de 4 doses van het vaccin te laten injecteren . Aarzel niet om met één van onze specialisten af te spreken voor meer uitleg.

 

Synflorix vaccin

 

Deze vaccinatie beschermt tegen een microbe die een longontsteking of soms meningitis kan veroorzaken.

 

Rotarix of Rotateq vaccin

 

Deze vaccinatie beschermt tegen een microbe die ernstige diarree veroorzaakt.

Wij herinneren u eraan dat het noodzakelijk is om 2 tot 3 doses van het vaccin te laten injecteren. Raadpleeg hier een arts om meer erover te weten te komen.

 

 RRO (M-M-R-VAXPRO) vaccin

 

Deze vaccinatie beschermt tegen 3 verschillende ziekten :

  • Mazelen : deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en een rode uitslag op het hele lichaam. Het kan verwikkelen tot otitis, longontsteking of encefalitis worden.
  • Rubella : deze ziekte gaat gepaard met rode vlekjes op alle lichaamsdelen. Het is vooral zeer gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het tot vervormingen van de baby kan leiden.
  • Bof : deze ziekte veroorzaakt een pijnlijke zwelling onder de oren. Het kan vaak meningitis, soms doofheid en meer zelden onvruchtbaarheid veroorzaken.

 

NeisVac-C vaccin

 

Meer bekend als het vaccin tegen meningokokken C, beschermt tegen een microbe die meningitis veroorzaakt.

Deze vaccinatie wordt in 1 dosis gegeven, wanneer het kind 15 maanden is.

 

Bron : ONE, Les rendez-vous des vaccins, Juni 2016.

 

Vergeet niet de herhaling vaccinatie op 5-6 jaar en 11-12 jaar !

 

Leeftijd Poliomyelitis Difterie Tetanus Kinkhoest MRB
Op 5-6 jaar X X X X
Op 11-12 jaar X

 

Op 5-6 jaar

 

Het wordt aanbevolen de vaccinatie tegen poliomyelitis, difterie, tetanus en kinkhoest te herhalen op deze leeftijd. De vaccinatie wordt toegediend door middel van een injectie en ieder kind dat het gecombineerd vaccin tegen mazelen, rubella en bof niet heeft gehad moet het krijgen.

U kunt uw kind door de arts van uw keuze laten inenten : de huisarts of de kinderarts, een arts van de ONE of de schoolarts. Als u nog geen huisarts heeft, aarzel dan niet contact op te nemen met een van de beste specialisten in uw regio HIER.

Vergeet niet om de gekregen vaccins op de inentingskaart of op het gezondheidsboekje te laten noteren. Deze kaart bevat waardevolle informatie (gekregen vaccins, datum, volgende herinneringen, …) die later nog van pas kan komen.

 

Op 11-12 jaar

 

Het vaccin tegen de mazelen, de rubella en de bof wordt aanbevolen om te worden herhaald op deze leeftijd bij alle kinderen. Controleer of uw kind al de twee doses van het mazelen-rubella-bof (MRB) vaccin en drie doses van het vaccin tegen hepatitis B heeft gehad. Als het niet het geval is, kunt u uw kinderen door de huisarts of de kinderarts laten inenten of door de schoolarts als hij het voorstelt. U heeft geen huisarts? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van de beste specialisten in uw regio HIER.

Vergeet niet om de gekregen vaccins op de inentingskaart of op het gezondheidsboekje te noteren. Het bevat waardevolle informatie (gekregen vaccins, datum, volgende herinneringen, …) dat later nog van pas kan komen.

 

Waarom mijn kind laten inenten ?

 

Door het inenten, beschermen we onszelf maar ook diegene die geen vaccins kunnen krijgen tegen ernstige ziektes. Echte nadelen van vaccins zijn zeldzaam : ernstige allergieën voor een vaccin of ernstige reacties op een vorige dosis. Praat erover met uw dokter. Als u geen huisarts hebt, aarzel niet om contact met onze specialisten in uw regio op te nemen.

 

Bron : ONE, Federatie Wallonïe-Brussel, de leeftijd van de herinneringen voor vaccins 5-6 jaar & 11-12 jaar (juni 2014)