Respiratoire fysiotherapie

kinésithérapie respiratoire

De respiratoire fysiotherapie is een specialisatie van de algemene fysiotherapie. Deze discipline is in volle expansie en betreft alle leeftijdsgroepen van patiënten. Ze grijpt vooral in bij de behandeling van bronchiolitis bij zuigelingen.

Waaruit bestaat de respiratoire fysiotherapie?

De respiratoire fysiotherapie is een revalidatie die de ademhaling verbetert en zich dus rechtstreeks concentreert op ziektes van de luchtwegen. Het voorschrift ter behandeling bij de fysiotherapeute wordt gegeven voor een respiratoire revalidatie, of het vrijmaken van de bronchiën. Technisch gezien kunnen we de praktijk samenvatten tot de expectoratie van afscheidingen die de bronchusboom versperren.

Respiratoire fysiotherapie: Om wie gaat het?

Elke persoon die lijdt aan acute of chronische ziektes van de luchtwegen, zowel kinderen als volwassenen, kan aangeraden worden om een fysiotherapeut te bezoeken. Onder andere als u lijdt aan astma, bronchitis, ademnood, bronchiolitis, fladderthorax, enz. De fysiotherapeut zal zijn expertise gebruiken om uw luchtwegen te verbeteren. De respiratoire fysiotherapie kan ook ingezet worden bij ziekten zoals kanker en tijdens postoperatieve behandelingen.

Om uw respiratoire fysiotherapeut te vinden:

Kinésithérapeutes bruxelles, Kinésithérapeutes ixelles, Kinésithérapeutes uccle, Kinésithérapeutes anderlecht

Technieken van de respiratoire fysiotherapie

Eerst en vooral moet de fysiotherapeut een precieze diagnose stellen van de toestand van de patiënt, om te kijken hoe vergevorderd de ziekte is. Er worden meestal vragen gesteld over: de omstandigheden van de ziekte, de symtomen, de beleving. Aan de hand van uw anamnese, uw antwoorden en uw ziekte, kiest de fysiotherapie een behandeling om op lange termijn toe te passen. De beoefenaar kan ervoor kiezen om verschillende medische procedures uit te voeren.

 

Het vrijmaken van de bronchiën

De ademhaling

  • Versnelling van de luchtstroom
  • Trage versnelling van de luchtstroom
  • Passieve hoest
  • Opgewekte hoest
  • Broncho-aspiratie
  • Manuele trillingen

 

  • Bewustwording van de buik- en borstholte
  • Synchronisatie: Hulp bij de synchronisatie van de  borstblok.

Deze praktijk wordt voornamelijk toegepast op volwassenen.

 

 

De behandeling van houdingsstoornissen

Personen nemen dagelijks uit gewoonte posities aan die hun houding veranderen en hen verhinderen om correct te ademhalen. Het kan gaan om personen die aan ziekten lijden of niet, bijvoorbeeld een patiënt die aan de ziekte van Parkinson lijdt. In dat geval, zal de fysiotherapie een behandeling opstarten afhankelijk van het geval waar hij mee te maken heeft.

Behandelingen en technieken bij zuigelingen

De discipline staat ook bekend om haar toepassing op bronchiolitis, dat zuigelingen tot 2 jaar oud treft. De ziekte komt redelijk vaak voor tijdens de winterperiode en is in feite een virale respiratoire infectie op de longblaasjes van het kind. De behandeling heeft tot doel om het welzijn van de baby te verbeteren door verlichting te bieden volgens de “clapping”-techniek, zonder te beweren de bronchiolitis te genezen.

In het algemeen gesproken gaat het om het verwijderen van het slijm uit de luchtwegen van de zuigeling. Een jong kind heeft nog niet voldoende kracht om te hoesten, manuele technieken worden dan gebruikt om het slijm naar de mond te laten opstijgen, waarna het uigespuwt of ingelikt wordt, om de lucht weer te laten doorstromen.

kinésithérapie respiratoire

Ziekten en pathologiën in verband met de luchtwegen

Gewoonlijk zien we, bij zuigelingen, heel vaak bronchiolitis in de winter. Naast de respiratoire revalidatie zijn er nog andere ziekten waarop de respiratoire fysiotherapeut kan inspelen zoals mucoviscidose, astma, longontsteking, bronchiale verwijding, en obstructieve longziekten (Chronic Obstructive Pulmonary Disease COPD).

COPD en bronchiale verwijding

Meer specifiek komt de chronische obstructieve longziekte voor bij mensen die een bovengemiddelde slijmproductie hebben (roken, enz.) Dat slijm zal neerslaan op de bronchiën en zo een juiste ademhaling verhinderen. Bovendien worden de mucosale cellen aangetast en wordt daardoor het slijm niet afgevoerd, het wordt dus massaal opgeslagen in de bronchiën. Dat brengt een verhoogd infectierisico met zich mee. De bronchiale verwijding is dus het resultaat van een stagnatie van slijm in de bronchiën.

De respiratoire fysiotherapie zorgt ervoor dat patiënten met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) hun door de ziekte verminderde ademhalingsmogelijkheden kunnen optimaliseren.

De longontsteking

De longontsteking, opgelopen door een virus of een bacterie, is een ernstige ontsteking die de bronchiën en de longblaasjes aantast. Talrijke bacteriën kunnen aan de basis van deze ziekte liggen: de “pneumococcus”, de “legionella pneumophila”, de “mycoplasma”, de “enterobacterie” of de “pseudomonas” (vaak voor nosocomiale pneumonie).

Er bestaan dus verschillende soorten longontstekingen: community-acquired (in de omgeving opgelopen), hospital-acquired (in het ziekenhuis opgelopen), aspiratiepneumonie en opportunistische pneumonieën (die mensen treffen met een zeer zwak immuunsysteem). Personen ouder dan 65 jaar worden hier het meest door getroffen. Door talrijke complicaties veroorzaakt de longontsteking een sterftegraad van 15% in ontwikkelde landen.

De symptomen zijn verwant aan die van de griep: koorts, spierpijn, pijn aan de borstkas, hoesten, rillingen, ademhalingsmoeilijkehden, enz.

De respiratoire fysiotherapie wordt breed gebruikt als adjunctieve behandeling voor longontstekingen bij volwassenen.

Astma

Zij treft voornamelijk de bronchiën, door inspanningen, stof, vervuiling en vochtigheid. Astma verhindert de ademhaling en in het bijzonder het uitademen van lucht in de longen. Tijdens een crisis doet een patiënt aanzienlijke moeite om te ademen, zijn borstkas zwelt, zijn spieren trekken samen. Met andere woorden, de lucht wordt opgesloten in zijn borst en de borst is geblokeerd.

Aangezien het een chronische ziekte is, zal de fysiotherapeut de zieke op lange termijn begeleiden.

Bronchitis

Het is een goedaardige ziekte. Men onderscheidt 2 soorten bronchitis: acuut en chronisch. Ze wordt gekenmerkt door een droge en slijmhoest, een piepende ademhaling.

De fysiotherapeut is betrokken bij het ontspannen en de verwijding van de bronchiën.

kinésithérapie respiratoire

Bronchiolitis

Bronchiolitis is een ontsteking van de longblaasjes bij een baby van jonger dan 2 jaar. Meer weten: enkele aanbevelingen wanneer uw baby een bronchiolitis heeft.

Mucoviscidose

Eerst en vooral moet u weten dat mucoviscidose een genetische ziekte is die 1 op 20 Belgen treft. Deze ziekte brengt hartfalen en andere complicaties met zich mee zoals oedemen, hemorragisch syndroom, osteoporose, diabetes, verlate puberteit… Wat de behandeling betreft, het doel is om de luchtwegen te verbeteren. Daarom is de rol van de fysiotherapeut essentieel in het zorgproces van de patiënt.

Opgesteld door Alicia P. van het doctoranytime.be team

Vind uw fysiotherapeut per stad:

Brussel

Ukkel

Anderlecht

Elsene

Gent

Namen

Schaarbeek

Of andere steden hier