Verminder kiespijn met natuurlijke remedies!

U lijdt aan een abces, aan een ontsteking van het tandvlees, een infectie van een wijsheidstand of een ander tandheelkundige probleem? Hier vindt u wat u kan doen om uw tandpijn te verlichten terwijl u wacht op een tandarts afspraak.


Als U kiespijn heeft

Het is belangrijk snel naar de tandarts te gaan om het probleem op te lossen. Echter voorheen kan u al enkele maatregelen treffen om de pijn te verlichten.

In geval van plotselinge pijn is het vaak beter natuurlijke remedies te proberen dan medische. Hieronder vind u een lijst met natuurlijke pijnstillers.


Natuurlijke pijnstillers

 • Kruidnagelolie heeft antibacteriële eigenschappen en een verdovend effect. Dop een beetje kruidnagelolie op de pijnlijke tand. In het begin kunt U een lichte jeuk voelen maar deze zal snel verlichten.
 • Muntthee heeft een goede smaak en fungeert als lokale anesthesie. Kook 1 koffielepel gedroogde muntblaadjes in water en spoel je mond meermaals met deze zelfgemaakte thee.
 • Lavendel is een plant die kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen en een aangenaam aroma heeft. Het is aangeraden een infuus van lavendel voor te bereiden om de pijn te verlichten. Hieronder wordt uitgelegd hoe men dit infuus kan bereiden. 
Hoe te bereiden

Kook 20g gedroogde lavendel of 50g verse lavendel voor ½ liter water. Om de kiespijn te verlichten kunt U uw mond spoelen of de vloeistof op de getroffen zone aanbrengen.

Wat niet te doen

Drink geen alcohol om de kiespijn te verlichten. Dit kan ernstige problemen veroorzaken.

Wees zuinig met de hoeveelheid kruidnagelolie. Een overmatig gebruik kan brandwonden veroorzaken. Een praktische advies is  om de olie aan te brengen op een stukje katoen dat als zakdoekje fungeert en de overtollige olie zal absorberen.

Deskundig advies

Volgens deskundigen, “meestal wordt kiespijn veroorzaakt door een gaatje, door een tand waarvoor een kanaalbehandeling nodig is of door een geïnfecteerde tand “. Ga zeker langs bij een tandarts om dit probleem te behandelen. 

Zwelling van het tandvlees

Tandabces is een pijnlijke infectie die in de wortel van de tand of tussen tandvlees kan optreden. Het wordt meestal veroorzaakt door een trauma aan de tand zoals een breuk, een ontsteking van het tandvlees of parodontitis. Deze problemen kunnen openingen in het tandglazuur veroorzaken waardoor bacteriën de kans krijgen de tand te infecteren.

Natuurlijke pijnstillers

Oregano-olie : krachtige schimmeldodende, antivirale, antibacteriële olie. Wrijf oregano-olie op de pijnlijke tand/tandvlees gedurende 10 seconden.

Wat niet te doen

Gebruik geen hete vloeistoffen of ijsblokken omdat ze de hevigheid van de pijn verhogen.

Deskundig advies

Deskundigen waarschuwen “De infectie kan zich vanuit de wortel van de tand uitbreiden naar het bot achter de tand. Probeer dus niet de pijn te verlichten om de tandarts te vermijden”.


Wijsheidstandspijn

De wijsheidstand is de derde en de laatste kies in je mond en verschijnt aan het einde van de adolescentie of rond de twintig jaar.
Soms kunnen deze tanden nuttig zijn, als ze gezond en goed uitgelijnd zijn, maar meestal zijn ze niet volledig uitgekomen en moeten ze verwijderd worden. Een slechte uitlijning van wijsheidstanden kan op de andere tanden, de onderkaak of de zenuwen duwen en ze zelfs beschadigen.

Deskundig advies

“De tandarts beslist of de wijsheidstanden verwijderd moeten worden en de chirurg verwijdert ze”.  

Gevoeligheid aan kou of warmte

Het gebeurt dat tanden op warme, koude, zoete, zure stimuli of soms op fysiek contact reageren. Wanneer ze gevoelig zijn bij fysiek contact kan de oorzaak een wonde zijn of bruxisme tijdens het slapen. In dat geval zal een behandeling door de tandarts of het dragen van een toestel tijdens het slapen nodig zijn.

Wanneer uw tanden gevoelig zijn voor verandering van temperatuur kan dit het gevolg zijn van het inadequaat poetsen van de tanden in combinatie met een ontsteking van de blootgestelde zenuwen, als gevolg van een diep gaatje of van de vulling. Om het even wat de oorzaak is, ontstekingen van de zenuwen maken de tanden gevoelig.

Natuurlijke behandelingen

 • Zout : gorgelen met zout water (twee soeplepels zout in een glas water) twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds.
 • Aloe vera : de mond met aloe vera sap spoelen. U kunt het bij de apotheek vinden. U kunt ook aloe vera gel direct op de tanden aanbrengen.
Deskundig advies

Volgens deskundigen: “De meest voorkomende oorzaak van gevoeligheid van tanden aan temperatuur en aan zoete of zure voedingsmiddelen is een blootgesteld tandbeen, het vaste weefsel dat net onder het tandglazuur zit en kleine zenuwvezels bevat.
Het tandbeen kan blootgesteld worden als gevolg van cariës, het kauwen van hard voedsel, een gingivarecessie en excessieve consumptie van zure voedingsmiddelen zoals citroenen en pompelmoezen.

Oorzaken van tandproblemen

 • Acute sinusitis : hevige tandpijn in de bovenkaak, die bij het buigen van het hoofd verergert.
 • Trigeminusneuralgie : de pijn is erg sterk, verschijnt en stopt plotseling, en duurt van twee seconden tot twee minuten in het begin, tot twee uren. Deze pijn wordt veroorzaakt door een simpele druk op het gezicht, het scheren, het poetsen van tanden of  het wassen van het gezicht, het eten of het spreken.
 • Temporale arteritis: de ontsteking van één of meerdere van de belangrijkste aders van het gezicht en de schedel. Dit kan pijn in de mond of de slaap en visuele stoornissen als gevolg hebben.
 • Myocardinfarct: een sterke pijn in de linker onderkaak kan de oorzaak zijn van een probleem van het hart of een hart infarct.
 • Stomatodynia : kan zich voordoen als jeuk, een branderig gevoel, pijn in verschillende delen van het lichaam of in de mond. Het wordt veroorzaakt door hormonaal onevenwicht, vitaminegebrek, bepaalde medicijnen of door mondeling mucositis.
 • Spierpijn: spierpijn in het gezicht, in de hals of in de slaap kan vaak tanden aantasten.


Als U pijn in de mond of in het gezicht voelt, raadpleeg dan uw tandarts.Voor meer inlichtingen kunt U contact opnemen met een van onze tandartsen via doctoranytime.