De verschillende ontwikkelingsfasen van een embryo

ontwikkeling embryo

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 9 maanden of 40 weken. Tijdens deze maanden ontwikkelt een embryo zich tot een foetus. Deze ontwikkeling gebeurt in verschillende fasen.

Hier vind u een kort overzicht van de belangrijkste fases:

  • In de 7de week : de foetus meet ongeveer 2-2.5cm, hij weegt 1 gram, hij begint rode bloedcellen te vormen en zijn hart begint te kloppen.
  • In de 12de week : de foetus meet 7-9cm, hij weegt 12-15g en het is mogelijk het geslacht van de baby te identificeren.
  • In de 16de week : hij meet 14-17cm en weegt 100g.
  • In de 20ste week : hij weegt 300g en de moeder begint de bewegingen van de foetus te voelen.
  • In de 24ste week : hij weegt 600g.
  • In de 28ste week : hij weegt 1050g. In geval van voortijdige geboorte kan de foetus overleven maar hij kan aan ademsnood lijden.
  • In de 32ste week : hij weegt 1700g. In geval van voortijdige geboorte zijn de overlevingskansen rond 75%.
  • In de 36ste week : hij weegt 2500g en de overlevingskansen van baby’s stijgen snel.
  • In de 40ste week : hij weegt ongeveer 3200-3500g en meet ongeveer 50cm.

 

De foetus’ bloedsomloop begint 25 dagen na de conceptie.

 

Ontwikkeling van de longen

Vanaf de 4de maand van de zwangerschap slikt de foetus het vruchtwater in en een deel van de vloeistof wordt in urine omgezet. Tijdens het laatste kwartaal van het baarmoederlijke leven vullen de longen zich met vruchtwater.

Vanaf het moment dat de longen volgroeid zijn, laten ze in principe een goede luchtuitwisseling toe. Echter enkel bij de eerste ademteug van het pasgeboren kind, is de ontplooiing van de longen, die gesloten waren voorheen, compleet.

Bij te vroeg geboren baby’s, veroorzaakt een slechte werking van de longblaasjes het ademnoodsyndroom.

 

Ontwikkeling van het spijsverteringstelsel

Tijdens de 4de maand van de zwangerschap is het maag-darmkanaal van de embryo voldoende ontwikkelt om glucose, aminozuren en andere stoffen op te nemen.

De placenta regelt de uitwisseling van voedingstoffen tussen de foetus en zijn moeder. Deze uitwisseling vindt plaats via het membraan van de placenta. Het membraan van een 12 week oude foetus is nog redelijk dik. Het membraan vermindert geleidelijk waardoor een grotere doordringbaarheid mogelijk is.

 

Temperatuur van de embryo

De temperatuur van het embryo is ongeveer 0,5° boven die van de moeder voor en tijdens de bevalling. Na de bevalling valt de temperatuur terug met 2-3° omdat de baby niet meer door de vruchtwater en de baarmoeder beschermd wordt.

Een te vroeg geboren zuigeling kan zijn temperatuur niet zelf reguleren, daarom is verwarming noodzakelijk.

 

Laatste weken: Meconium productie

Aan het einde van de zwangerschap produceer de foetus een kleine hoeveelheid van meconium. De uitstoot van meconium in de uterus treedt op vanwege een foetale pijn, het verhoogt buikspierepilepsie en veroorzaakt een versoepeling van de anale sluitspier. Na de geboorte is de gemiddelde frequentie van de stoelgang 1-6 per dag.

 

Voor verdere inlichtingen aarzel niet om naar “doctoranytime.be” te surfen om onze specialisten te raadplegen.