Eet u de juiste voeding bij het sporten?

Egg - Vitamin - b12

Wist u dat het echt belangrijk is om goed te eten voor, tijdens en na  het sporten om uw resultaten te optimaliseren?

Wetenschappers weten het al heel lang; wat we eten kan onze sport efficiëntie of verbeteren of verminderen. Daarom stellen ze bepaalde voeding voor om onze verbruikte energie tijdens een trainingssessie te herstellen en om ons lichaam te versterken.

Wat te eten voor het sporten?

« Het enige wat u nodig heeft voor elke trainingssessie zijn koolhydraten », legt Nancy Cohen uit, hoofd van de voedingsafdeling bij de Universiteit van Massachusetts. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie en versterken uw lichaam.

Volgens de kliniek Mayo moeten de ingenomen hoeveelheden van koolhydraten tussen 225 en 325 gram liggen (ofwel ongeveer 450g wit brood per dag) als we ons op een dieet van 2000 calorieën per dag baseren. Het lichaam heeft voedingsmiddelen zoals granenkoeken, bakkerijproducten, jam of andere voedingsmiddelen rijk aan koolhydraten nodig, om gereed te zijn voor intensieve trainingssessies.

Genoeg drinken is ook erg belangrijk. Tijdens het sporten, verliest het lichaam veel vocht, dat vervangen moet worden.

Om aan uw lichaam de energie te geven dat het nodig heeft om te trainen, kan u best enkele uren voor het sporten eieren, ontbijtgranen met melk, een gebakken sneetje brood met pindakaas, enz eten.

Hoelang voor het sporten is het noodzakelijk om te eten ?

Nancy Cohen adviseert een kwartier voor elke trainingssessie te eten, maar nooit later. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben, in een studie van 2011, 50 wetenschappelijke onderzoeken geëvalueerd en ze hebben opgemerkt dat koolhydraten eten voor het sporten de prestaties verbetert. Het wordt vastgesteld dat deze consumptie de snelheid en de kracht, vooral bij volwassenen, verhoogt.

Als u honger hebt gedurende vele uren, voelt dit voor uw lichaam aan zoals ondervoeding en  zwakte. Daarvoor haalt het de noodzakelijke energie uit glucose en, aldus, uit het spierweefsel van het lichaam. Dit kan leiden tot ketose (een schadelijke toestand voor de nieren) en kan vermoeidheid en flauwvallen veroorzaken.

Sporten op een lege maag kan u helpen om op korte termijn vet te verliezen, maar het schaadt uw gezondheid op lange termijn.

ventre plat

Wat te eten tijdens het sporten?

Tijdens de training, verliest het lichaam veel water. Om het te vervangen, drink een sapje, een energiedrankje, of eet vruchten, ontbijtgranen of andere bronnen van koolhydraten. Uw keuze hangt af van het soort oefening dat u doet. Als de oefening intens en veeleisend is, wordt een bron van vloeibare koolhydraten makkelijker verteerd, en, daardoor, is dit beter voor u.

Wat na het sporten te eten ?

Het enige wat uw lichaam na het sporten nodig heeft zijn eiwitten. Eiwitten bevinden zich in zuivelproducten, eieren, vlees en kippenvlees. Na een paar uren van zware training, is het noodzakelijk om de verloren stoffen te herstellen alsook de synthese van proteïnen van spierweefsels opnieuw te versterken. Na een minder intensieve oefening, is een evenwichtige maaltijd met eiwitten en koolhydraten voldoende. Deze maaltijd moet 2-3 uur na de sport gegeten worden. Het vervangen van verloren vloeistoffen tijdens de oefening is ook echt belangrijk. Dus, drink wat sap of water.

Wat te eten na het sporten als u aan spierpijn lijdt ?

Hebt u een hevige pijn in verschillende delen van uw lichaam voelen opkomen? Indien ja, raden deskundigen aan, in dit geval, watermeloensap of kersensap te drinken. Vorige onderzoeken hebben aangetoond dat deze de spierpijn na een intense oefening verlichten.

Wat te doen als u gewicht wilt verliezen ?

Het sporten alleen kan u niet helpen om gewicht te verliezen, tenzij het met een gezond voedingsprogramma gecombineerd is. Om doeltreffend te zijn, moet het programma geïndividualiseerd en aangepast zijn aan de behoeften van de persoon. Daarom, is het aangeraden een diëtist te raadplegen.

Voor meer inlichtingen omtrent voeding en sporten, surf naar doctoranytime.be en boek een afspraak met een specialist.