Voedsel en dranken die concentratie doen toenemen

aliment bon pour le cerveau, la concentration, la mémoire

 

Speelt voeding een rol in onze concentratie ?

Concentratie is zeer belangrijk in het alledaagse leven en wordt vaak gelinkt met succes. Het menselijk brein is een ingewikkelde machine en is afhankelijk van onze voeding. Een goede dieet zorgt ervoor dat je mentale capaciteiten verbeteren zoals concentratie, geheugen en hersenen veroudering. Door gezond te eten en drinken verbeter je je concentratie en houd je je hersenen in ontwikkeling.

 

 

Voedsel en dranken die concentratie toenemen

 

Cafeïne om wakker te blijven

Cafeïne kan je waakzaamheid laten toenemen. Miljoenen mensen wereldwijd drinken een kop koffie elke ochtend. Een kop koffie bevat 60 tot 100 mg cafeïne. Daarnaast bevat groene thee ongeveer 36mg cafeïne en zwarte thee ongeveer 60mg. Groene thee bevat echter ook polyfenolen of antioxidanten. Antioxidanten helpen mee aan de ontwikkeling van je hersenen en vechten tegen de dood van de hersencellen. Pas wel op. Te veel cafeïne drinken kan angst, nervositeit en hoofdpijn veroorzaken. Het is aangeraden om niet meer dan 300mg cafeïne per dag op te nemen.

Voedsel dat rijk is aan Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn goed voor je mentale prestaties. Enkele onderzoeken tonen dat voedsel rijk aan omega-3 vetzuren je cognitieve functies beschermt, waarschijnlijk vanwege hun inflammatoire activiteit. Bovendien beschermen de omega-3 vetzuren tegen Alzheimer ziekte en beteugelen ze de hersenveroudering. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor maar niet gemaakt door je lichaam dus  je kan deze vetzuren alleen door je voeding binnen krijgen. Je kunt omega-3 vetzuren vooral terugvinden in vis vooral vet vis zoals zalm, makreel en forel. Voor goed functionerende hersenen moet je ten minste 2 keer per week vis eten.

Antioxidanten tegen hersenveroudering 

Antioxidanten, die zich vooral in fruit en groenten bevinden, beschermen onze hersencellen. Een onderzoek geleid door Harvard Medical School, volgde meer dan 13000 vrouwen boven 25 jaar en stelde vast dat een vrouw die veel groenten eet minder risico’s heeft op ziektes zoals Alzheimer.  Bloemkool, kool en broccoli zijn de groenten bij voorkeur voor bescherming van het geheugen.

Daarnaast bleek dat omega-3 vetzuren en antioxidanten ook het cholesterol gehalte verminderen. Te veel cholesterol verstopt de bloedvaten zodat minder bloed naar je hersenen wordt geleidt. Je kan antioxidanten terugvinden in bosbessen, bramen, zoete aardappelen, tomaten, spinazie en walnoten.

 

Ontbijten is goed voor je hersenen

Het ontbijt is zeer belangrijk aangezien je niks meer hebt gegeten in de voorbije 8/10 uur. Na een nachtje slapen heb je weinig energie en moet je iets eten om brandstof aan je lichaam en hersenen te geven. Ontbijten leidt dan ook tot betere academische en professionele prestaties aangezien ontbijt zorgt voor een optimale concentratie. Mensen die niet ontbijten lijken vaak lui en moe omdat ze minder glucose binnenkrijgen, terwijl glucose een essentiële brandstof is voor je hersenen. Trouwens, enkele enquêtes hebben opgemerkt dat kinderen die een ontbijt nemen een betere geheugen hebben en vlugger leren.

 

Voedsel en dranken die concentratie toenemen

 

 

Hydratatie voor een optimale concentratie

 

Vaak drinken mensen niet genoeg. Je moet dagelijks veel drinken om het water dat je verliest te compenseren. Je kan water vervangen door andere vloeistoffen zoals koffie, thee, vruchtensappen, frisdranken groenten en fruit. Fruiten en groenten bevatten 70-80% water.
Vele onderzoeken hebben aangetoond hoe belangrijk hydratatie is. Als je voor 3% gedehydreerd bent (250ml), ben je vatbaar voor gebrekkige concentratie en worden je geheugen en prestaties verzwakt.

 

Diagnose van ijzertekort

Ijzer is één van de belangrijkste voedingstoffen voor je lichaam. Te weinig ijzer in je lichaam zorgt voor bloedarmoede en beschadigt je cognitieve functies, waaronder je concentratie en geheugen. Vooral vegetariërs moeten waakzaam zijn voor een ijzertekort.

Chocolade is goed voor je geheugen en hersenen

Onderzoeken hebben aangetoond dat chocolade endorfine aanmaakt in je lichaam. Endorfine is een hormoon dat een gevoel van geluk creëert en bevorderlijk is voor je geheugen. Bovendien bevat chocolade ook een klein beetje cafeïne wat je gemoedstoestand stimuleert. Maar chocolade bevat ook veel calorieën. De perfecte oplossing is om één vierkantje zwarte chocolade te eten omdat het niet te veel calorieën bevat.

 

Eet advocaat en volkoren graan

Door advocaat en volkoren graan te eten verminder je je kansen op hart- en vaatziekten en LDL-cholesterol. Het verbetert ook je bloedstroming zodat je hersenen voldoende bloed krijgen. Advocaat is redelijk vet maar bevat vooral onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je lichaam en bloedstroming.

 

Vitaminen zijn fantastisch voor concentratie

B-groep vitaminen (vooral B6, B12 en foliumzuur) zijn goed voor je zenuwgestel en de transmissie van zenuwimpulsen.  Zuivelproducten, noten, volle granen, peulvruchten en groene bladgroenten bevatten B-vitaminen. Bovendien zijn er antioxidanten vitaminen zoals vitamine E en C die je geheugen bevorderen en hersenveroudering vertragen. Je kan vitamine E vooral in olijfolie en  plantenzaden olie vinden. Citrusvruchten, kiwi, frambozen en aardbeien bevatten vitamine C.
Voedsel en dranken die concentratie toenemen

 

 

Vaak eten geeft brandstof aan je hersenen

Glucose is de belangrijkste brandstof voor je hersenen en is een bestandsdeel van je bloed. Hersenen hebben glucose nodig gedurende de hele dag. Te weinig glucose is niet goed voor je hersenen. Het is dus belangrijk om regelmatig koolhydraten te eten om het glucose gehalte onder controle te houden.

 

Voordelen van gezond eten

Je moet al de essentiële voedingstoffen binnenkrijgen om je te kunnen concentreren. Te weinig of te veel eten is slecht voor de concentratie. Door te veel te eten wordt je lui en moe maar door te weinig te eten voel je je uitgehongerd en ondervindt je moeilijkheden met concentratie. Je moet dus een gezond voedingspatroon kiezen waarmee je alle belangrijke voedingstoffen aan je lichaam kan geven.

Dit artikel werd geschreven door Mary Visaropoulou, een diëtist en voedingsdeskundige die met Doctoranytime.gr samenwerkt.

Voedsel en dranken die concentratie toenemen