Stoppen met roken om het jaar goed te beginnen!

Het nieuwe jaar komt eraan en het is weer tijd om goede voornemens te maken!

doctoranytime.be begeleidt u als u wilt stoppen met roken!

 1. Waarom stoppen met roken?

Er zijn uiteraard verschillende redenen om te stoppen met roken, want niet enkel uw gezondheid staat op het spel, maar ook die van uw omgeving.

Het stoppen met roken heeft met name een invloed op:

– het cardiovasculair systeem

– de luchtwegen

– de oncologische morbiditeit

 

 

Financieel: hoeveel kan ik uitsparen door te stoppen met roken?

 

Als we een pakje sigaretten van 6 euro nemen:

 

 Ik rook 5 sigaretten per dag  Ik rook 10 sigaretten per dag   Ik rook 20 sigaretten per dag 
1 jaar gestopt             547,5€  1095€  2190€ 
10 jaar gestopt  5475€  10950€  21900€ 

Passief roken:

 

Roken heeft niet enkel een invloed op de roker, maar ook op zijn naasten en zijn omgeving. Passief roken veregert bestaande pathologieën of veroorzaakt er nieuwe zoals longkanker of hartaanvallen. Deze risico’s nemen toe naargelang de blootstellingsduur en -tijd van de niet-roker.

 

Als u stopt met roken, doet u dat niet enkel voor u maar ook voor uw omgeving!   

 2. Hoe stoppen met roken? 

 

Het belangrijkste is het vinden van een geschikte behandeling! Elke roker reageert zowel psychologisch als fysiek verschillend op zijn/haar verslaving. Aarzel dus niet om u tot gezondheidsexperts te richten die u zullen begeleiden tijdens dit proces.

 

U heeft verschillende opties: 

 

–> Nicotinevervangers: Zorgen voor een geleidelijke afname van de fysieke verslaving aan nicotine. De dosissen zullen geleidelijk aan afgebouwd worden tot het vervangmiddel volledig weggelaten wordt. Deze oplossing kunnen we in verschillende vormen vinden:

  • Een pleister: wordt aangebracht op de huid 
  • Kauwgom
  • Tabletten
  • Een inhalator

–> Medische behandelingen: 

 

Bupropion LP en varenicline nemen het verlangen naar roken weg. Beschikbaar op voorschrift, maar niet geschikt voor zwangere vrouwen en rokers die jonger dan 18 jaar zijn.

 

Er zijn verschilende opties en er is geen gebrek aan oplossingen om te stoppen met roken. Laat u begeleiden door een huisarts of een longspecialist om de oplossing te vinden die het best aansluit bij uw noden.   huisart      pneumologen

 

De Therapiën: 

 

Verschillende therapeutische specialisten kunnen hulp bieden bij de psychologische tabakverslaving. De psychologen, psychotherapeuten of hypnotherapeuten kunnen efficiënt helpen bij het stoppen met roken. Hier een kort overzicht van de behandelingen:

 

–> Cognitieve gedragstherapieën (CGT): 

 

“De cognitieve gedragstherapie (CGT) is een korte therapie, wetenschappelijk onderzocht, die tracht de negatieve gedachten en het onaangepast gedrag te vervangen door gedachten en reacties in lijn met de realiteit.”

 

Het is dus een behandeling die het gedrag van de patiënt beïnvloedt via psychologische vervangingstechnieken.

 

–> Hypnotherapie:

Stoppen met roken door hypnose berust op het suggestiemechanisme en het inprentingsconcept. In elke roker zit een deel van zichzelf dat hoopt en altijd heeft gehoopt om op een dag verlost te zijn van het roken.  De therapie vergroot dat deel, hoe minuscuul het ook is.

Deze methode blijkt efficiënt om onmiddellijk te stoppen met roken, de hypnotherapie heeft een slagingspercentage van 72% een maand na de behandeling.

 

hypnotherapeut

Aan de hand van deze informatie  zou u in staat moeten zijn om de sigaret definitief vaarwel te zeggen! Als u meer informatie wenst, raden wij u aan om http://www.tabacstop.be/ te raadplegen.

En vergeet niet, de moeilijkste stap is de beslissing om te stoppen!