De beste houding achter je computer!

Hier zijn een aantal eenvoudige tips om problemen op de werkvloer te voorkomen. Het artikel werd geschreven onder leiding van Fysiotherapeut Olivier Calabro.

Werk in een goede houding om de gezondheid van uw rug te beschermen! Uw rug moet recht blijven. Wees voorzichtig: buig uw bovenrug niet. Uw zicht moet op de bovenkant van uw scherm vallen en uw armen moeten een rechte hoek vormen. Uw benen moeten een rechte hoek met uw knieën vormen. Neem regelmatig een pauze en stretch. Als u een laptop gebruikt, plaats hem wat hoger met enkele boeken en maak gebruik van een apart toetsenbord om de positie van uw armen te behouden.

  1. Sinds u zich in een zithouding bevindt, moet de afstand tussen het scherm en de ogen gelijkaardig zijn aan de lengte van je armen.

2. De optimale kijkhoek ligt tussen 20 en 22°.

 

3. Hoek tussen de arm en onderarm moet 90° zijn. Deze positie zou comfortabeler moet zijn aangezien het gewicht van de 2 armen ongeveer 20% van het totale gewicht van onze lichaam is.

 

4. Het toetsenbord moet zich op 15 cm van tafelrand bevinden.

 

5. Om uw rug voldoende comfort te bieden, kan u het beste in een zo recht mogelijke positie gaan zitten op uw stoel.

 

6. Leg uw onderarmen op de armleuningen. Stel de armleuningen in op de juiste hoogte zodat de schouders kunnen ontspannen.

 

7. De hoogte van de tafel moet verstelbaar zijn. Een bureau dat te hoog of te laag staat, zal pijn aan de nek of de schouders veroorzaken. De hoogte van de tafel kan best tussen 62 en 82 cm zijn.

 

8. De hoek tussen dijen en kuiten moet ongeveer 90° zijn.

 

9. Het bureau moet diep genoeg zijn, ongeveer 120 cm.

 

10. Hoogte van de stoel: Als de knieën zich bevinden onder de billen, dan is uw zithoogte correct. De voeten moeten de grond kunnen raken.

Voor meer informatie en advies kunt u een afspraak maken met kinesisten, een osteopaat of een orthopedisch chirurg.