Alles over het bleken van tanden!
Vindt u uw glimlach minder stralend dan vroeger? Overweegt u om uw tanden te laten bleken? Wilt u uw tanden een tweede jeugd geven? Doctoranytime.be helpt u om het onderscheid te maken tussen waarheid en mythe in de vele artikels die u op het internet kunt vinden, dankzij het advies van onze specialisten.
Als u geïnteresseerd bent in het laten bleken van uw tanden, vindt u hier de gespecialiseerde Begische tandartsen.
1) Waarom vergelen tanden?
De tandkleur verschilt van persoon tot persoon en wordt steeds donkerder bij het ouder worden.
Roken, bepaalde medicijnen, voedingsgewoonten enz… Dat zijn verzwarende factoren voor de blootsteling van uw tandbeen. De gele kleur van de tanden komt voort uit het aanwezige tandbeen onder het glazuur. Een vergeling van de tanden betekent dus dat die laag van uw tanden dunner wordt.
Verzwarende factoren voor de vergeling van tanden:
2) Bleken van tanden: Actief product en gevaren
Het bleken van tanden is een efficiënte medisch-cosmetische techniek om uw glimlach opnieuw te doen stralen! Deze operatie wordt gezien als een algemeen bekende medische handeling en dient enkel uitgevoerd te worden door een tandarts en vertoont contra-indicaties.
Het bleken van tanden wordt uitgevoerd met een product genaamd waterstofperoxide of zuurstofrijk water. Hoe meer peryoxide er in het product zit, hoe efficiënter het is.
Dit bleekmiddel wordt in variabele hoeveelheid gebruikt, in functie van de gebruikte technieken, maar men moet in elk geval onder het maximale gehalte van 0,1% blijven, vastgelegd door de Europese Commissie (op 20 september 2011) voor niet gemedicaliseerde producten. En onder 6% voor de procedures die uitgevoerd worden door een tandarts.
In Europa moeten producten die tussen 6 en 20% waterstofperoxide bevatten gemeld worden als schadelijk en die tussen 0,1 en 6% mogen enkel aan tandartsen verkocht worden.
Dit bleekmiddel kan gevaarlijk zijn. Het inslikken van onverdunde waterstofperoxide in grote hoeveelheid kan dodelijk zijn.
We schatten dat de gebruikers van producten om de tanden te bleken tot 25% gebruikte waterstofperoxide inslikken.
Slecht gebruik kan leiden tot:
- Aantasting van het glazuur (nochtans het hardste deel van het lichaam) dat poreus wordt;
- Brozer wordende tanden;
- Verschillende irritaties;
- Ontsteking van het tandvlees;
3) De procedure voor het bleken van tanden:
Bij deze procedure wordt een product op basis van waterstofperoxyde aangebracht op het gebit. Dat product gaat inwerken op het tandglazuur. De tandarts kan een laser gerbuiken om de procedure te versnellen, in functie van de staat van uw tanden.
Het proces kan tussen 20 minuten en 1u30 duren afhankelijk van de staat van uw tanden.
We kunnen dus twee technieken waarnemen bij de tandarts:
–> Het bleken van tanden “in de stoel” wordt uitgevoerd in de praktijk in een of twee sessies. De tandarts maakt eerst een plastic gootje aan de hand van een gebitsafdruk. Daar komt de heel geconcentreerde blekingsgel in terecht.
In sommige gevallen kan de tandarts beroep doen op een lamp met hoge energiewaarde of laser om het verhelderingsproces te versnellen.
–> Het ambulant bleken van tanden vereist ook het klaarmaken van gootjes, maar het aanbrengen van de gel, zwakker gedoseerd, gebeurt thuis. De patiënt moet dus dat geheel aan gootjes elke dag tussen 15 minuten en 1 uur dragen, gedurende 15 dagen. Het is ook mogelijk om een sessie voor het bleken van tanden uit te voeren in de stoel, gevolgd door een klassieke ambulante behandeling.
Het bleken van tanden kost tussen 400 en 1000 euro, afhankelijk van de interventietijd, de kwaliteit van het product en de honoraria van uw tandarts.
De tandbleking kan 4 jaar aanhouden, als u de verzwarende factoren voor het vergelen van de tanden respecteert en vermijdt. Zo niet zal de tandbleking één tot twee jaar aanhouden.
4) De goede tandarts vinden voor het bleken:
Gezien het een kostelijke, risicovolle operatie is, heeft u een tandarts nodig waarop u kunt vertrouwen. Dat wil zeggen een professionele tandarts, met ervaring, die kan antwoorden op uw vragen. Wij stellen u tandartsen voor in uw omgeving waar wij vertrouwen in hebben en waar u op kunt vertrouwen:
Tandartsen in Brussel
5) Mythe en waarheid omtrent het bleken van tanden:
Mythe nummer 1: het natuurlijk bleken van tanden werkt:
Fout: er bestaan verschillende tips en tricks op het internet, maar ze lijken meer op grootmoeders middeltjes.
Raad van een tandarts: Niets is zo schadelijk voor het glazuur als de erosie door citroenzuur. Bicarbonaat daarentegen kan helpen om verkleuringen weg te nemen, maar NIETS bleekt de tanden. Het gebruiken van citroen zal de tanden nog gevoeliger maken. Idem voor sinaasappels, dat zijn zeer zure vruchten. Wat zout betreft, de korrels zullen het glazuur afschuren. Het gebruik van deze producten kan ook leiden tot onherstelbare schade in uw mond.
Mythe nummer 2: Glimlachbars zijn efficiënt, ongevaarlijk en minder duur:
Fout: Erg in de mode en komen steeds meer voor in België.
20 minuten / 80 euro, het aanbod ziet er aanlokkelijk uit! Maar de peroxide mag niet hoger zijn dan 0,1% tegenover 6% voor tandartsen, u moet rekenen op 4 of 5 afspraken om uiteindelijk een weinig overtuigend resultaat te verkrijgen.
Raad van een tandarts: Normaal gezien zijn indicaties en een diagnose nodig om te weten of u een beroep kunt doen op het bleken van de tanden, bij de glimlachbars is er geen gezondheidsexpert aanwezig. Naar aanleiding van een controle, uitgevoerd door de nationale Raad van chirurgen-tandartsen, heeft men ontdekt dat bepaalde glimlachbars een gel gebruikten met natriumparboraat. Een toxische stof die de vruchtbaarheid kan verminderen, maar ook en bovenal een bestandmiddel dat verandert in waterstofperoxide bij contact met water. Kortom, de gel die gebruikt wordt in de glimlachbars bevat wel degelijk waterstofperoxide, maar in een onmogelijk te meten dosering. Het is dus waarschijnlijk dat die vestigingen die stof gebruiken in een veel hogere dosis dan toegelaten.
Mythe nummer 3: de kits voor het thuis bleken van tanden zijn efficiënt en ongevaarlijk.
Fout: Door het advies van een specialist te omzeilen, kunnen de kits gevaarlijk zijn voor uw tandvlees en voor uw gezondheid. Het bleken van tanden is een proces waarbij advies van een tandarts vereist is. Het lijkt dus riskant om zijn mening te willen ontwijken. Bovendien garandeert de lage peroxideconcentratie van die producten (legale limiet van 0.1%) geen echt effect op uw tanden.
We kunnen onze woorden dus samenvatten:
6) Hoe de tanden wit houden:
Na het bleken van de tanden, is het belangrijk om uw levenshygiëne en uw voedingsgewoonten te optimaliseren.
- Beperk roken zo veel mogelijk
- Beperk gekleurde voeding en dranken die chromogenen (kleurpigmenten) bevatten die gemakkelijk blijven hangen aan het glazuur van uw tanden
- Blijf op regelmatige basis uw tanden goed poetsen en ga geregeld langs de tandarts
blanchiment dentaire
Trucje: Drink zo veel mogelijk via een rietje, zo komt het zuur in dranken niet in aanraking met het glazuur!!
7) Veelgestelde vragen over het bleken van tanden:
Brengt het bleken van tanden bij de tandarts risico’s mee?
Neen! Het bleken van tanden bij de tandarts vertoont geen enkel risico voor u. De procedure zal het tandvlees en de tanden niet verzwakken, op voorwaarde dat u al eerder een afspraak had gemaakt. Het bleken van tanden is een medische behandeling, dat wil zeggen dat er nagegaan moet worden of de tanden en het tandvlees gezond zijn.
Zijn de glimlachbars ongevaarlijk?
Neen! U heeft medisch advies nodig voor het bleken van tanden. Deze procedure is dus niet ongevaarlijk, zelfs als ze gevolgd wordt. Maar dat is zelden het geval in zulke vestigingen, zonder nog maar te zeggen dat u niet echt kunt weten wat de samenstelling is van de gebruikte producten.
Zonder tandartsadvies riskeert u verschillende medische complicaties zoals ontstekingen aan het tandvlees.
Artikel opgesteld door Andréas B onder leiding van medische specialisten, lid van het doctoranytime.be team.