Genitale wratten       

genital warts

Er bestaan oplossingen!

 

Wat zijn genitale wratten?  

Genitale wratten of condylomen worden veroorzaakt door het Humaan Papilloa Virus (HPV). Condylomata accuminata zijn wratten die verschijnen op de externe genitale organen, terwijl er ook andere soorten genitale wratten bestaan die verantwoordelijk zijn voor prekankerletsels. Gewoonlijk bevinden ze zich op de genitale organen, maar ook op de handen, de voetzool, de slijmvliezen van de luchtwegen en de dikke darm. De condylomen zijn een seksueel overdraagbare aandoening die zowel vrouwen als mannen treft.

 

Ze kunnen verheven of plat zijn, klein of groot, een of meerdere. Ze zijn meestal onregelmatig van vorm en zijn huidskleurig. Bij vrouwen treedt er zelden jeuk of pijn op. Bij mannen kan er jeuk optreden.

 

Van de 200 verschillende soorten HPV die beschreven zijn, zijn er ongeveer 40 geïdentificeerd in het genitaal apparaat. De types 16 en 18 brengen hierbij een hoger risico mee en hebben ook een hogere kans om tot de ontwikkeling van baarmoederhalskanker te leiden. Types 6 en 11 zijn niet kankerverwekkend en verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de genitale wratten. Slechts 10% daarvan ontwikkelen symptomen.

 

De behandeling door de Dermato-veneroloog bestaat erin de symtomen te verlichten aangezien het virus voor altijd in het lichaam blijft vanaf het moment van de besmetting. De behandeling bestaat uit topische crèmes, cauterisatie, laser, cryotherapie of chirurgie.

 

Er bestaat een vaccin voor jonge meisjes dat beschermt tegen kanker, de behandelende geneesheer kan u hierover informeren.

 

 

Belang van de preventie :

Het is belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken en regelmatig een onderzoek te laten uitvoeren.

Genitale wratten       

Een betrouwbare diagnose verkrijgen:

Vrouwen zouden een gynaecologisch onderzoek moeten ondergaan en een Pap-test, mannen een dermoscopie. Er bestaan ook specifieke moleculaire testen.

 

Persoonlijke behandeling:

De gepaste behandeling wordt door de arts bepaald volgens het aantal en de grootte van de condylomen.

 

Gespecialiseerde artsen:

Een arts is beschikbaar in uw buurt ! Maak een afspraak !

De behandeling van genitale wratten wordt uitgevoerd door een :

Huisartsen:

Een Huisarts wordt het eerst aangesproken door mensen met gezondheidsproblemen in de ruimste zin. Hij verleent algemene zorg en verwijst, indien nodig, door naar de geneesheer specialist.

Gynaecologen:

Een Gynaecoloog houdt zich bezig met de vrouwlijke geslachts- en voortplantingsorganen. Hij behandelt de klachten, afhankelijk van de soort klacht en de uitslag van het gynaecologisch onderzoek dat hij heeft gedaan.

Dermatologen:

Een Dermatoloog – Veneroloog houdt zich bezig met aandoeningen van de huid, de nagels en het haar.

 

Behandeling van genitale wratten:

 

  1. De behandeling met topische crèmes wordt voorgeschreven voor enkele weken.
  2. Bij cryotherapie wordt vloeibare stikstof aangebracht met een spray of onder druk. De pijn is draaglijk en lokale verdoving is niet nodig.
  3. De laserbehandeling vereist een lokale of algemene verdoving, afhankelijk van de plaats, grootte en hoeveelheid letsels. Er is geen post-operatieve pijn, noch zijn er litekens.

 

 

 

Nuttige informatie over de behandeling van genitale wratten:

 

  • Het is bijzonder belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken en zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker.
  • Het HPV-vaccin gebruiken voor men seksueel actief is kan het virus voorkomen.
  • Volgens schattingen zullen 70% van de seksueel actieve volwassenen minstens één HPV-besmetting oplopen gedurende hun leven.
  • Herval komt vaak voor en moet dus gevolgd worden door de arts.
  • Gezonde voeding, niet roken en de vermindering van fysieke en psychische stress helpen het lichaam te herstellen.

 

By doctoranytime team.