Beter leren eten: 9 belangrijke gewoonten om het jaar goed in te zetten

eat better

De eindejaarsfeesten moedigen ons aan om een gezellig moment te delen met familie en/of onder vrienden rond een goede maaltijd. Wie u ook bent, uw voeding tijdens de feestperiode zal een essentieel element zijn om dit nieuwe jaar te starten. Zet uw beste beentje voor, door beter te eten. Waarom beter eten? Zeer eenvoudig: omdat een evenwichtige voeding een invloed heeft op alles wat u doet, uw gezondheid, uw humeur, uw concentratie. Ontdek hier enkele belangrijke voedingsgewoonten om het jaar op een goede manier te starten.

Doe uzelf een plezier, eet niet minder, maar beter!

Elk jaar stel u zich dezelfde vragen: wat kan ik eten tijdens de feesten zonder te veel bij te komen, en daarbij gezonde voeding te nuttigen? Dit jaarlijkse vraagstuk kan opgelost worden met enkele aanbevelingen van onze erkende diëtisten.

1) Sla de lunch niet over op de feestdag! 

Hoe minder u ‘s middags eet, hoe meer u zich ’s avonds op het voedsel zal storten. Uiteindelijk zult u dan veel meer eten dan gepland.

2) De grootte van het bord telt!

De porties op de borden op restaurant, thuis of tijdens de eindejaarsfeesten zijn exponentieel gegroeid de voorbije jaren. Deze grotere porties zouden rechtstreeks verband houden met de obesitasgraad.

3) Eet van kleinere borden dit jaar

Als u kookt voor Kerstmis of Nieuwjaar, serveer dan uw gerechten op kleinere borden: zo vermijdt u overvoeding.

4) Zeg ja tegen goede vetten!

We hebben allemaal lipiden nodig, maar sommigen zijn slechter dan andere, zoals de “verzadigde vetzuren”. Zij stapelen zich te gemakkelijk op en liggen aan de basis van hart- en vaatziekten. Verkies de “onverzadigde vetzuren”: zoals olijfolie,  sardientjes, makreel of gedroogde vruchten en noten (amandelen, hazelnoten, walnoten).  Deze “goede vrienden” zullen u helpen om lipiden te produceren die goed zijn voor uw lichaam.

5) Pure chocolade of melkchocolade?

Zeker, op vlak van calorieën zijn beide chocoladesoorten evenwaardig, maar pure chocolade is minder gesuikerd. Die laatste is daarentegen wel rijker aan cacaoboter, en dus vetter. Wat de sporenelementen betreft, bevat pure chocolade meer ijzer en vitamine D dan zijn tegenhanger.

6) Eet gekruid 

Inderdaad, gekruid eten zorgt sneller voor een verzadigd gevoel bij een kleinere hoeveelheid. Bovendien kan het u beschermen tegen maagproblemen tijdens deze periode vol zware voeding die uw maag belaagt. Kruiden die rijk zijn aan calcium en vitamine A en C beschermen ook tegen hart- en vaatziekten, ophoping van cholesterol, en stimuleren het metabolisme door vetten te verbranden.

7) Eet trager

Het is belangrijk om u te concentreren op wat u eet. Laat u niet meer afleiden door de televisie, of door andere afleidingen. Traag kauwen zorgt voor een betere vertering.

8) Zout of geen zout?

Belgen, zoals vele Europeanen, eten zeer veel zout, ondanks dat de niet te overschrijden hoeveelheid 6 gram per dag bedraagt. Buiten de gezondheidsproblemen (bloeddruk, infarct, nierfalen, enz.) die zout veroorzaakt, zal u zich ook opgeblazen voelen tijdens uw feestmaaltijden. Merk op dat te veel zout eten een kwestie van gewoonte is en dat de meeste bereide maaltijden zout bevatten. Dus, zout mag tijdens de feesten, maar met mate. Als u uw gewoonten wilt veranderen, waarom dan niet uw gerechten klaarmaken met kruiden of specerijen in plaats van zout?

9) Koffie drinken na alcohol zal u niet helpen bij het verteren

Koffie drinken nadat u alcohol heeft gedronken zal de effecten van die laatste niet verminderen, integendeel. Koffie werkt zure oprispingen in de hand, die de spijsvertering afremmen.

Wie beter eet, gooit minder weg… 

Groot pluspunt: als u al deze regels respecteert, zal u minder verspillen! Ja hoor, deels omdat u meer aandacht zal besteden aan wat u eet. Uiteindelijk zult u eenvoudigweg uzelf beter kennen (uw gewoonten, de voordelen van een of ander levensmiddel voor uw eigen lichaam,…) dus alles wat u zal kopen, zal u ook consumeren. De eindejaarsperiode 2017-2018 zal meer ecofriendly zijn!

Natuurlijk zijn dit algemene tips. Uiteraard nemen wij niet de plaats in van de diëtist of voedingsdeskundige. Elk metabolisme reageert op een andere manier, uw eetgewoonen en voorgeschiedenis spelen ook een rol.

Bereid u voor op de periode na de feesten en maak meteen een afspraak bij erkende diëtisten/voedingsdeskundigen op ons platform:

dietist

 

Geschreven door Alicia van het team doctoranytime.be

  • Wilt u zich toeleggen op het vegetarisme om het jaar te beginnen? Hier vindt u een dossier dat u zal helpen om de materie te doorgrondenh:

https://blog.doctoranytime.be/asutces-vegetarien/

  • Vruchtbaarheidsproblemen? Voedingsmiddelen die voorrang krijgen. Bekijk de aanbevelingen op:

https://blog.doctoranytime.be/alimentsetfertilite/